Primarul a introdus pe ordinea suplimentară de zi a ședinței de Consiliu Local (CL) din 27 septembrie încheierea unui protocol cu firma Supercom SA, actualul operator de salubrizare din sector. Prin acest protocol, practic, colaborarea cu firma respectivă se prelungește pe durata altor 20 de ani.
Proiectul fusese respins la vot într-o ședință de la sfârșitul lunii august. A doua oară a fost cu noroc, protocolul fiind aprobat în CL, cu susținerea reprezentanților PSD și PNL. Nu mai lipsește decât acordul Consiliului General al Municipiului București, pentru ca Supercom SA să se ocupe în continuare de gunoiul din Sectorul 2.
Consilierii USR: Protocolul, „un artificiu”
Obiectul protocolului îl reprezintă realizarea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), în care Supercom SA susține că va investi în jur de 45 de milioane de euro. Un astfel de centru, ridicat la Cluj, cu fonduri europene, costă de zece ori mai puțin, în jur de 4 milioane de euro.
În schimbul acestei investiții, autoritățile locale din S2 se angajează ca „pe toată durata de funcționare a Centrului (estimată la cel puțin 20 de ani)”, întreaga cantitate de deșeuri din sector să fie procesată de Supercom.
Consilierii USR din Sectorul 2 susțin că acest procotol reprezintă „un artificiu” pentru ca firma deținută de Ilie Ciuclea, fost senator PSD și membru UNPR, „să-și prelungească monopolul asupra salubrizării din sector”.
Opoziția din administrația sectorului 2 acuză, de asemenea, că Supercom SA deține încă din 2010 un centru de sortare și preluncrare a deșeurilor, iar investiția de 45 de milioane de euro nu ar fi credibilă.
Cel mai scump gunoi din țară
Administrația publică locală din sectorul 2 n-a mai organizat din 1999 o licitație pentru atribuirea serviciilor de salubritate. În schimb, a prelungit de câteva ori contractul cu Supercom SA. Iar la începutul anului, Primăria condusă de Toader a suplimentat costul salubrizării, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, redenumind taxa de gunoi taxă de habitat.
Astfel, din luna martie, fiecare locuitor din Sectorul 2 plătește 159 de lei pe an, pentru ridicarea gunoiului. Este cea mai mare taxă de acest fel plătită de cetățenii unui oraș din România. De asemenea, municipalitatea S2 plănuiește să mărească de 2,5 ori taxa de salubrizare pentru persoanele juridice (firme, PFA-uri, ONG-uri) care activează în sector.
La începutul anului, Tribunalul București a decis să suspende taxa de habitat, până la soluționarea contestării ei în instanță. Cu toate acestea, Primăria S2 continuă să colecteze această taxă.
O altă curiozitate a contractelor dintre Sectorul 2 și compania lui Ilie Ciuclea o reprezintă „taxa de așteptare a zăpezii”, în valoare de 3.5 milioane de euro anual. De 20 de ani, Supercom SA asigură și deszăpezirea în sector, costurile efective ale acesteia fiind de aproximativ 1,7 milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro