Introducerea taxei de solidaritate este discutată în şedinţele de coaliţie din aceste zile, fiind propusă de UDMR şi agreată de PSD. PNL nu susține însă ca măsura să fie permanentă și nici introducerea unor noi taxe.
Taxa de solidaritate care se discută în interiorul coaliției este de 1% din cifra de afaceri pentru companiile și multinaționalele care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, spune că introducerea unei suprataxări nu va fi utilă pe termen lung pentru stat.
„Dacă se introduce o taxă de solidaritate pentru firmele cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane, acționarii vor decide să facă două sau mai multe firme. În primul an, luate prin surprindere de o astfel de măsură, firmele cu CA mai mare de 100 de milioane euro vor plăti ceva. După aceea, veniturile din taxa de solidaritate vor fi egale cu virtual zero”, a explicat Lucian Croitoru.
Totodată, aproximativ jumătate dintre companiile din România vor plăti impozite mai mari statului în cazul în care Guvernul introduce impozitul pe cifra de afaceri în locul celui pe profit, iar una din trei firme riscă insolvența, pentru că nu va putea să acopere povara fiscală în creștere, arată un studiu de impact făcut în 2017.
Kelemen Hunor: Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea
Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat marți seară, 7 decembrie, la TVR, că taxa de solidaritate „nu este ceva permanent”, ci ar urma să fie introdusă pentru unu, doi sau trei ani.
„Sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate unde faci profit şi pe seama căreia faci profit. Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea, nimeni nu vrea să alunge investitorii, nimeni nu vrea să facă rău nimănui”, a spus Hunor.
„E vorba despre o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, poate să fie şi doi-trei ani de zile, dar nu asta este important, nu este ceva permanent. Au existat deja mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii acceptă mai greu, dar eu spun aşa: o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru o perioadă de un an de zile înseamnă un venit important”, a subliniat președintele UDMR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro