Cuprins:
Consilierii REPER vor să inițieze și o petiție pentru cetățenii din sector, nemulțumiți de introducerea acestei taxe, de 540 de lei.
Cine trebuie să plătească taxa
Pe data de 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare taxa specială pentru dezvoltarea urbană, inițiată de Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță (PSD) și a cărei introducere a fost votată, la sfârșitul anului trecut, de Consiliul Local, cu 16 voturi pentru (PSD, PNL şi PMP), 9 contra (USR, REPER şi AUR) şi o abţinere. Aceasta va fi aplicată pe o perioadă de zece ani.
Cei care trebuie să achite taxa sunt deținătorii de autovehicule, aflați în evidenţele Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, care nu au parcare, în proprietate sau în folosinţă pe durata întregului an calendaristic. Valoarea sa este de 540 de lei/an/autovehicul.
De asemenea, hotărârea mai prevede că, dacă un proprietar de autovehicul dobândeşte un loc de parcare în cursul anului, acesta este obligat să achite taxa proporţional cu perioada în care nu a deţinut un loc de parcare.
Ce spune Primăria
Primăria Sectorului 4 susține că instituirea taxei speciale va descuraja cumpărarea de autovehicule pentru persoanele care nu au un loc de parcare. De asemenea, susține că îi va încuraja pe locuitori să utilizeze mijloacele de transport alternative.
Primăria S4 a anunţat că taxa va avea drept consecinţă reducerea poluării, pentru că se va investi în planul de descongestionare a traficului şi, de asemenea, va duce la descurajarea achiziţionării de maşini, iar locuitorii se vor îndrepta către mijloace alternative de transport, probabil transport public, în lipsa pistelor de biciclete.
„Potrivit ultimelor situaţii analizate, în sectorul 4 s-a constatat existenţa unui număr de aproximativ 182.000 de autovehicule înmatriculate şi 67.303 locuri de parcare (dintre care circa 9.500 parcări publice). Această împrejurare relevă că mai bine de 100.000 de locuitori nu deţin un loc de parcare, fiind nevoiţi să staţioneze pe trotuar, spaţii verzi sau carosabil”, preciza, la sfârşitul anului trecut, Primăria Sectorului 4.
Preşedintele REPER Bucureşti susține că taxa este „absolut ilegală”
Preşedintele REPER Bucureşti, deputatul Dragoş-Cătălin Teniţă, a declarat pentru News.ro că această taxă este „absolut ilegală” şi că va fi atacată în instanţă de către consilierii locali ai formaţiunii.
„După cum ştiţi, noi am atacat şi cealaltă taxă de la sectorul 4, cea de salubritate. Domnul Băluţă este foarte doritor de taxe. Şi, după cum ştiţi, anul trecut, el a mărit foarte mult taxa de gunoi, şi pe aceasta am atacat-o şi încă ne judecăm. Iar pe cea cu privire la parcarea fără loc de parcare, urmează să o atacăm în instanţă. Vă mărturisesc că acum noi avem o problemă cu instanţa, pentru că, de exemplu, pe partea de taxă de gunoi, nu ne-a recunoscut calitatea procesuală activă.
Adică ei spun că partidele nu pot să dea în judecată. Acum o să vedem dacă putem face asta cu consilierii, să vedem dacă aşa merge. Avem o mică, să zicem, dilemă tehnică, pentru că vrem să o suspendăm, cel puţin, în primă instanţă, până când se judecă efectiv. Acţiunea o vor iniţia consilierii REPER de la sectorul 4, pentru că în cazul celeilalte taxe contestate în instanţă, cea de gunoi, în primă instanţă ni s-a spus că nu avem calitate procesuală, ca partid, iar acum suntem în apel”, a explicat pentru News.ro Cătălin Teniţă.
Potrivit acestuia, motivul pe care-l vor invoca în cazul „aşa-zisei taxe de dezvoltare urbană” este legat de faptul că e o taxă care „nu are contraprestaţie”.
„Pe Codul Fiscal, la secţiunea taxe locale/municipale, consiliile locale pot pune taxe suplimentare (speciale) dacă furnizează nişte contraprestaţii cetăţeanului. Adică dacă furnizează un loc de parcare sau, nu ştiu, altceva, în schimb. Nu poţi să spui «furnizăm ideea generală de bine în viitor». Aia e de natura impozitului, nu a taxei. Taxa presupune o contraprestaţie efectivă a celui care o plăteşte”, afirmă Teniţă.
De asemenea, acesta spune că „cel care o plăteşte poate să o şi refuze”.
Explicațiile lui Daniel Băluță, pe pagina sa de Facebook
Pe data de 12 decembrie 2024, primarul PSD Daniel Băluță explica pe pagina lui de Facebook faptul că, de la data de 1 ianuarie 2025, posesorii de autovehicule înregistrate în sectorul 4, care nu deţin în proprietate sau nu au în folosinţă un loc de parcare, vor putea folosi locurile de parcare disponibile în parcările publice amenajate la marginea bulevardelor.
„În schimbul acestei facilităţi, vor achita suma de 540 de lei anual (45 de lei/lună sau 1,5 lei/zi), faţă de 720 de lei, cât ar plăti dacă ar apela la abonamentul lunar de 60 de lei. Măsura a fost aprobată astăzi de Consiliul Local al Sectorului 4, care a stabilit ca termen de plată a sumei mai sus menţionate data de 30 iunie, pentru anul 2025.
Cu fondurile ce se vor colecta, ne propunem ca în următorii 10 ani, să înfiinţăm cel puţin 100.000 de noi locuri de parcare. Evident, o parte dintre persoanele vizate de acest program pot folosi şi spaţii private drept locuri de parcare, iar colegii mei le vor sprijini, cu maximă celeritate, să-și modifice documentele urbanistice”, menţiona, în postarea respectivă, primarul Daniel Băluţă.