Legea a fost găsită neconstituțională în integralitatea sa, potrivit surselor citate.
Curtea Constituțională a amânat de mai multe ori până acum o decizie pe această speță. Prima dezbatere a avut loc pe 14 iulie, iar săptămâna trecută a amânat pentru a patra oară verdictul final.
Între eliminare și taxare
Inițial, în luna ianuarie, Parlamentul a votat eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și ale angajaților din Ministerul de Interne.
Dar această lege a fost atacată la Curtea Constituțională, care a găsit că nu respectă Constituția.
Ulterior, în luna iunie a fost votată o lege care impozitează toate pensiile speciale.
Cele de peste 2.000 de lei erau impozitate cu 10%, iar cele peste 7.000 de lei erau taxate cu 85% a sumelor ce depășesc acest nivel.
Contestată de Avocatul Poporului
Legea a fost atacată la Curte de către Avocatul Poporului.
Renate Weber a argumentat că este vorba de discriminare și de o dublă taxare.
„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate, avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu‟, spunea Weber, potrivit mediafax.ro.
„În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2.001 şi 7.000 de lei şi de 85% de peste 7.001 lei. Or, există un principiu foarte clar al nediscriminării, care spune că toată lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional‟, a mai spus Weber.
160.000 de pensionari speciali toacă două miliarde de euro pe an
Pensiile speciale sunt cele care nu țin seama de contribuții. Astfel, pe lângă sumele cu care aceștia au contribuit la stat de-a lungul vieții, aceștia primesc și o serie de sume suplimentare, în baza unor legi speciale.
România are aproximativ 160.000 de pensionari care primesc pensii speciale. Cei mai mulți sunt militari, polițiști și jandarmi. La aceștia se adaugă angajații din penitenciare, cei din servicii secrete, plus magistrații, parlamentarii, primarii sau diplomații.
Ulterior, și alte categorii sociale au cerut pensii speciale, precum ceferiștii și minerii.
Anual, de la buget se cheltuiesc peste două miliarde de euro cu pensiile speciale.