Din această cauză, proiectul de buget pe 2019 nu a fost încă prezentat de către Ministerul Finanțelor.
Problema o constituie majorarea salariilor din domeniul bugetar, în conformitate cu legea salarizării unitare, aprobată în 2017.
Concomitent, economia înregistrează o încetinire puternică, de la o creștere economică de 4% în 2018 la una de doar 2,8% în acest an, potrivit estimărilor Băncii Transilvania.
În fine, în acest an va intra în vigoare legea pensiilor, care prevede majorarea punctului de pensie cu 15% din luna septembrie, de la 1.100 de lei la 1.265 lei, și a pensiei minime. Aceste majorări vor avea la rândul lor un impact total de 8,4 miliarde de lei la bugetul de stat.
Noi taxe, colectare mai mare și tăieri de cheltuieli
Din această cauză, Guvernul trebuie să aducă mai mulți bani la buget și să taie alte cheltuieli.
Potrivit sursei citate, Comisia de Prognoză estimează că PIB-ul României se va situa în acest an la 1.022 de miliarde de lei.
Veniturile colectate de stat ar fi fost de 245 de miliarde de lei în 2018, cu 15% peste 2017 și cu 4% peste programul inițial aprobat pe 2018.
Scandal la Fisc
Totuși, pentru 2019, s-ar fi cerut Fiscului încasarea unui plus de încă 15% față de 2018.
Ionuț Mișa, șeful ANAF, a fost schimbat recent la cererea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta i-a reproșat nivelul colectării și atitudinea ANAF față de contribuabili.
Alternativa o constituie introducerea de noi taxe sau majorarea unora actuale, ori reduceri suplimentare de cheltuieli la investiții.