Aceștia au făcut un sondaj în rândul micilor antreprenori și au adunat informații legate de cum se va schimba ”decorul” fiscal în marile orașe din România la capitolul taxe locale, iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.
”Taxele şi impozitele locale în 2018 vor fi majorate cu 20% în municipiul Suceava, potrivit declarației din 16 noiembrie a primarului Ion Lungu, pentru a compensa parţial pierderile de la bugetul local determinate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, conform noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern”, a declarat Liviu Rogojinaru, secretarul general al CNIPMMR. Tot în nordul țării, în Botoșani se are în vedere o creștere a taxelor locale în medie cu 18%.
Și în Vaslui, în 2018, taxele locale vor fi majorate cu maximum 20%. Astfel că, de la 1 ianuarie 2018, impozitul va crește, în medie, cu 11% pentru clădiri rezidențiale, persoane fizice, cu aproxiamtiv 10% pentru terenuri intravilane cu construcții și în medie cu 20% pentru autoturisme.
În Constanța, potrivit lui Rogojinaru, se propune o cotă de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii pentru anul 2018, faţă de 0,08 în 2017. De asemenea, se are în vedere o creștere de 45% a taxei pe clădirile situate în zona A a municipiului Constanţa.
Această creştere pentru clădirile situate în zona A a municipiului Constanţa este generată de modificarea nelegală prin creşterea cu 20% a bazei de impozitare stabilită de Codul Fiscal, la care se adaugă creşterea propusă de 25% a cotei de impozitare pentru persoanele fizice.
Datele adunate de CNIPMMR mai arată că se pregătește și o creştere cu 100% a impozitului datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidenţiale. Se propune o creştere a impozitului, respectiv o cotă de impozitare de 0,5% asupra valorii impozabile a clădirii, faţă de 0,25% cât a fost în 2017.
În Oradea, printre modificările propuse pentru 2018 figurează extinderea supraimpozitării terenurilor fără construcții la toate străzile principale ale oraşului, o suplimentare cu 50% a impozitării caselor care, deşi au în stradă reţea de canalizare, nu sunt racordate la aceasta, precum și cu 60% pentru imobilele care sunt racordate la canalizare.
„Se propune creşterea taxei speciale pentru promovarea turistică de la 2% la 3% din valoarea cazării, plătită de fiecare turist cazat în hotelurile orădene, creşterea de cinci ori a taxelor de desfacere pavaj, plătibile de persoanele juridice, nu şi de persoanele fizice. Astfel, pentru realizarea unui branşament, taxa actuală este de 100 de lei şi va creşte la 500 de lei. Pentru lucrări mai ample, pe reţele, taxa este de 1.100 de lei pe kilometru şi va crește la 5.500 de leipe kilometru”, mai spun reprezentanții micilor antreprenori.
”Gunoiul” se plătește dublu, iar taxa pentru locul de veci va fi de cinci ori mai mare
Taxa de salubritate va crește în 2018 cu 115%, de la 3 lei/lună/persoană în 2017 la 7 lei/lună/persoană. La taxe de concesionare a locurilor de veci se prevede o creștere de peste 400%”, mai spune reprezentantul IMM-urilor.
De asemenea, în Bacău, unele taxe pentru comercianți cresc și de șase ori, iar în Buzău este avută în vedere o creștere cu 10% a taxelor și impozitelor locale.
Crește și cursul valutar
Pe de altă parte, tuturor acestor majorări li se vor adăuga și cele care vor proveni din deprecierea leului. Moneda naționată va depăși pragul de 4,7 lei pentru un euro, potrivit economistului șef al BCR, Horia Braun. ”O depreciere de unu sau două procente a cursului leului este sănătoasă, iar noi credem că va fi undeva la 4,7 lei pentru anul 2018, dar la fel de bine s-ar putea să și scadă, chiar dacă asta nu va fi în folosul economiei”, a mai spus economistul șef al BCR.
Citește și: