În România, țara sa natală, iubea Crăciunul, iar în urmă cu patru ani, când s-a apucat de taximetrie, a decis să își decoreze mașina într-un mod cât mai festiv sărbătorilor de iarnă.
Ani, taximetrista româncă: Vreau să aduc bucurie oamenilor
„Scopul meu este să aduc bucurie oamenilor”, explică Ani, taximetrista româncă.
Cei care călătoresc cu taxiul decorat de Crăciun al lui Ani se vor bucura de colinde pe fundal și, în plus, șoferița le oferă o ciocolată festivă sau o bomboană, un calendar pentru anul 2025 și o felicitare de Crăciun (o carte poștală mică, decorată cu motive de sărbătoare, pe care scrie un mesaj).
Mesajul este redactat chiar în timpul călătoriei, la semafoare, pentru a-l personaliza cât mai mult posibil.
„Ascult colinde românești atunci când sunt singură”, povestește Ani, „dar uneori, dacă pun colinde în spaniolă sau engleză și apare un român, când încerc să schimb melodia îmi spun să las tot pe cele românești, că le plac și vor să le asculte”.
Astfel, o călătorie cu taxiul de Crăciun al lui Ani poate fi și o ocazie de a descoperi cultura șoferiței române, care spune că la noi se sărbătorește venirea lui Moș Nicolae pe 6 decembrie și a lui Moș Crăciun în noaptea de 24 decembrie – 25 decembrie.
Pe 25 decembrie, șoferița româncă schimbă decorațiunile
Totuși, Ani va modifica o parte din decorațiunile sale după ziua de 25 decembrie, înlocuind autocolantele cu Moș Crăciun cu unele dedicate sărbătorii nopții în care sosesc cei trei magi, pentru a-și menține taxiul actualizat.
De asemenea, taximetrista româncă oferă bomboane prin oraș copiilor care nu au reușit să primească una.
„Uneori, sunt oameni care le cer colegilor mei, care sunt în fața mea la coadă, să sară peste ei și să vină cu mine”, povestește Ani.
Colegii ei consideră inițiativa româncei ca fiind fenomenală, dar nu au de gând să-și decoreze mașinile atât de mult cum o face ea. O decorațiune care, de altfel, necesită timp și efort.
Cât timp i-a luat șoferiței românce decorarea taxiului de Crăciun
„Îți ia ore întregi să le pui, mai mult de cinci ore, și eram trei persoane”, explică Ani, „și, de asemenea, necesită timp pentru a o îndepărta”.
Procedeul nu presupune doar montarea luminilor, ghirlandelor, figurilor de pe plafonul mașinii și a autocolantelor, ci trebuie făcută și o curățenie temeinică și o pregătire a caroseriei vehiculului.
Crăciunul este un moment de speranță Ani, taximetrista română care încearcă să ducă sărbătoarea în toate colțurile orașului, astfel încât cei care nu pot decora acasă să poată cel puțin să vadă luminile de pe mașina ei.
Ani știe cum este să nu ai parte de Crăciun, pentru că în România a trecut prin momente dificile în copilărie.
„Îmi place când vin bătrâni și copii, care se emoționează atunci când trec pe lângă ei”, povestește românca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro