Glanda tiroidă are rolul de a secreta hormonii care reglează ritmul cardiac, menţin pielea sănătoasă şi joacă un rol esenţial în metabolism.
Atunci când funţionează într-un ritm lent, apare hipotiroidismul, afecţiune ce se manifestă, în primul rând, prin lipsa energiei, uscarea pielii, dureri articulare, creştere în greutate şi depresie.
Hipertiroidismul apare când glanda produce prea mulţi hormoni şi provoacă palpitaţii, insomnii şi pierdere în greutate.
Când trebuie să mergi la medic
Nu orice creştere în greutate are legătură cu glanda tiroidă, însă trebuie să ceri sfatul specialistului, pentru a exclude această problemă. Nediagnosticată la timp, o tiroidă care nu funcţionează normal duce la boli de inimă, depresie, anxietate, pierdere a părului, probleme sexuale ori infertilitate.  Vezi, mai jos, simptomele care pot semnala o tiroidă leneşă, pe lângă creşterea în greutate.
1. Durerile musculare şi de articulaţii, slăbiciunea braţelor ori tendinţa de a dezvolta sindromul tunelului carpian se numără printre simptomele problemelor cu tiroida.
2. Disconfort la nivelul gâtului şi chiar mărirea dimensiunii gâtului ar trebui să te îngrijoreze. Semne de boală sunt şi dificultăţile la înghiţire sau îngroşarea vocii.
3. Pielea şi părul sunt vulnerabile la problemele tiroidei, iar cel mai evident semnal îl reprezintă pierderea părului. În cazul hipotiroidismului, bolnavul poate observa că părul devine aspru şi uscat, iar pielea capătă un aspect solzos şi se îngroaşă.
4. Problemele intestinale sunt, de asemenea, asociate cu bolile de tiroidă. Constipaţia apare în cazul hipotiroidismului, în timp ce diareea este un semnal al hipertiroidismului.
Citeste tot materialul pe Unica.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News