Un masaj e bun pentru oricine. Dar cand vine din partea lui Sorinel Balan, un specialist in masajul facut dupa ‘metoda parintelui Elefterie’, atunci poti spune ca e prima oara in viata cand te lasi ‘calcat in picioare’.
Pocnituri, trosnituri, sunete ca de vreascuri rupte. Cand toate provin din propriul corp, poti sa cazi pe ganduri. Dar cand acestea se intampla in timpul unui masaj, sunt semne ca articulatiile, oasele, coloana ti se usureaza de durerile pe care le resimteai pana atunci.
In Iasi, in cabinetul ‘Biocore’, Sorinel Balan practica insa un alt fel de masaj, cel monahal sau, asa cum ii place sa spuna, ‘dupa metoda parintelui Elefterie’. Practic, te intinzi pe o mica saltea, ca la plaja, si te lasi calcat in picioare de-adevaratelea de barbatul care abia depaseste 50 de kilograme, dar e plin ‘de vana’ si energie. Absolvent al Facultatii de Mecanica, Sorinel Balan a fost atras inca din copilarie de rezolvarile deosebite de cele obisnuite ale suferintelor trupului si sufletului omenesc.
In 1987 a devenit ucenicul parintelui Elefterie, la Manastirea Secu din judetul Neamt. Metodele acestuia de tratare a suferintelor celor care apelau la el devenisera faimoase: celor cu boli de ficat le dadea ceaiuri si le punea usturoi sub limba, pe cei cu spondiloza sau hernie de disc ii calca in picioare, masandu-i pana le pocneau inelele sirei spinarii, celor cu cataracta le lua un fir de par din cap si le tragea pielita ce le intuneca vederea de pe ochiul bolnav, si cate si mai cate.
‘Sunt peste 35 de manevre ce trebuie facute intr-un masaj executat dupa metoda parintelui. Prin frictiune, intindere, rasucire si tractiune’, spune Sorinel Balan.
„Se deblocheaza sistemul osos si dispare durerea”
De la ceafa pana in laba piciorului, nimic nu ramane neatins de manevrele facute de el. ‘Se deblocheaza astfel tot sistemul osos, articulatiile, muschii, se elibereaza durerea si se face o repozitionare si redirectionare a oaselor’, spune el. Cand e cazul, cuprinde corpul bolnavului cu un brau cu care se ajuta pentru a executa manevrele necesare.
Daca masajul dureaza aproximativ o ora, beneficiile lui se simt, in schimb, mult timp dupa aceea. Dar tratamentul e bun nu doar pentru coloanele, oasele si articulatiile cuprinse de boli, ci si pentru afectiuni ale sistemului nervos – nervozitate, insomnii, probleme emotionale sau rezistenta scazuta la stres.
Parintele Elefterie a ridicat Manastirea Dervent
Parintele Elefterie (foto) a absolvit renumita scoala de medicina traditionala din Adrianopol, in Turcia. Acolo a invatat cum sa vindece bolile prin plante medicinale, dar si prin corectarea scheletului organismului. Unul din examene consta in refacerea exacta a unor oase ale piciorului facute din portelan, pe care profesorul le spargea in zeci de bucati. Revenit in tara, a ridicat Manastirea Dervent, in 1942, dar dupa venirea la putere a comunistilor, a fost nevoit sa se ascunda in Delta Dunarii. Se intoarce la cele duhovnicesti, dar la Manastirea Neamt, apoi la Agapia si in cele din urma la Secu, unde avea sa-l intalneasca si Sorinel Balan. Metodele lui de tratare a bolilor au creat multa nadejde in oameni. In 1990, la 90 de ani, revine la Manastirea Dervent, ca staret, unde trece la cele vesnice in acelasi an. l Gabriel Penes