Durerea de ureche, numita si otalgie, afecteaza anual o multime de persoane, iar printre victimele predilecte ale acestei afectiuni se numara copiii. De obicei nu constituie o problema majora, insa poate fi periculoasa la anumite categorii de varsta, in special la sugari.
Cauza durerilor o reprezinta fie o sufe-rinta a urechii interne, fie una a urechii externe. In primul caz e de vina un dop de ceara, o infectie ori o inflamatie, o alergie sau o sensibilitate la schimbarea de presiune (resimtita in cazul unei scufundari, a unei calatorii cu avionul ori a unei excursii pe munte). In cel de-al doilea caz durerea poate fi data de nevralgie, amigdalita, o afectiune a dintilor, care ‘radiaza’, o infectie in gat sau existenta unei tumori.
Alte simptome care pot ‘anunta’ o afectiune a urechii, in afara de durere, sunt febra, roseata, durerile de cap, lipsa poftei de mancare, ametelile si somnolenta.
Afectiunile urechii pot fi prevenite pe cale naturista. Iata ce puteti face:
– in cazul copiilor, aveti grija sa nu-si introduca obiecte straine in urechi, curata-
ti-le bine urechile dupa baie si folositi crema hidratanta;
– in timpul urcusului pe munte sau al zborului cu avionul, cand se resimte schimbarea de altitudine, pentru a evita instalarea senzatiei de ureche infundata si a durerii incercati sa mestecati ceva sau sa cascati. Aceste manevre deschid canalele urechii, permitand egalarea presiunii externe cu cea interna;
– daca banuiti ca problemele dv. se trag de la un dop de ceara, folositi ulei de masline sau de migdale ori glicerina pentru a-l disloca si a-l extrage. Atentie, totusi: daca aveti timpanul spart sau daca pacientul este copil, consultati un medic specialist inainte de a face acest lucru.
– evitati sa stati in curent, iar daca sunteti fortati sa petreceti mai mult timp in frig, protejati-va urechile cu o caciula groasa;
– uneori infectiile din gat pot da dureri de urechi. Pentru a impiedica acest lucru folositi ceaiul de musetel si infuzia de ceapa, care trateaza inflamatiile tractului respirator si, totodata, intaresc sistemul imunitar. Mai sunt de folos crema de arnica, coaja de cartof si frunzele de varza (zdrobite usor, acestea se aplica pe ureche, ca un pansament. Ajuta in cazul in care, ca urmare a unui traumatism, urechea s-a inrosit si s-a umflat).
– homeopatia elimina cauzele profunde, interne, care pot duce la dureri de urechi. Este indicat sa urmati un tratament individua-lizat. Cele mai bune remedii par a fi Bellado-nna, Allium cepa, Hipericum si Bryophyllium.
– acupunctura ajuta la deblocarea energetica din zona urechii. Este indicata in tratarea nevralgiilor si a durerilor cauzate de curent.
ATENTIE
Foarte important: in cazul sugarilor si al copiilor mici este contraindicata tratarea acasa a durerilor de urechi. Orice astfel de suferinta trebuie semnalata medicului de familie, care va lua o hotarare in privinta medicamentelor ce vor fi administrate si va decide daca e necesara o vizita la specialistul ORL.
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din Bucuresti – bd. Decebal nr. 1, bloc H2, scara 2, ap. 45, telefon 031.105.72.66, 021.322.66.99 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti