Fără băuturi dulci!
Uită de sucurile din comerţ! Poate ai impresia că îţi dau energie şi păcălesc foamea. Dar este doar o impresie. De fapt, băuturile bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali dau o stare de iritabilitate, iar în cazul copiilor mici pot provoca hiperactivitate (agitaţie exagerată). Mai bine pregăteşte un termos cu cafea, pentru momentele de oboseală ale celui aflat la volan, şi sticle cu apă plată şi ceai, pe care le pui la rece, în geanta frigorifică, alături de sendvişuri şi legume.
Fructe în loc de biscuiţi şi bomboane. Fructele proaspete sunt o alegere infinit mai bună decât biscuiţii, bomboanele şi ciocolăţelele care provoacă sete şi îngreunează organismul. Alege fructe cu coajă care poate fi curăţată şi care nu trebuie ţinute la rece – banane (bogate în potasiu) şi portocale (surse de vitamina C).
Pâine şi seminţe
Pentru sendvişuri ia pâine integrală, care este şi mai săţioasă, şi mai sănătoasă decât pâinea albă, pufoasă, fadă şi aproape lipsită de nutrienţi de calitate.
Ulei cu cât mai puţine grăsimi saturate. Sosul vinegretă, pentru salate gustoase, prepară-l cu ulei de măsline extravirgin (foarte sărac în grăsimi saturate, care dăunează sănătăţii), oţet de mere, un praf de sare şi unul de piper. Toarnă-l într-o sticluţă cu capac foarte bine închis. Presară în salată şi seminţe crude, după gustul familiei: floarea- soarelui, dovleac etc. şi condimente: busuioc, oregano, cimbru etc.
Gustare: nuci, morcovi, ardei gras
Alune, fistic, migdale, miez de nucă – fructele oleaginoase, bogate în acizi graşi esenţiali, sunt una din gustările recomandate între mese – potolesc “şoriceii din stomac” şi satisfac cele mai pretenţioase gusturi. Pentru echilibru, la a doua gustrare, e bine să ronţăiţi câte un morcov crud, un ardei gras, un castravete proaspăt etc. Drum liber şi poftă bună!