Cazul s-a înregistrat în toamna anului 2019, însă a fost soluționat într-o primă instanță – Tribunalul Militar București – la începutul lunii decembrie anul curent. Judecătoarea a depus plângere împotriva soțului, cu care se afla în divorț, după ce, pe 31 octombrie 2019, a descoperit în geantă, ascuns în căptușeală, un dispozitiv de înregistrare.
După ce a găsit dispozitivul și l-a verificat, a constatat că acesta conținea un fișier audio care cuprindea întreaga sa activitatea din ziua respectivă, începând cu primele ore ale dimineții.
Potrivit hotărârii Tribunalului Militar București, „înregistrarea începea chiar în locuința sa, dimineața, înainte să plece la serviciu și cuprindea deplasarea către serviciu, precum și activitățile sale ca magistrat în cadrul instanței, inclusiv deliberări împreună cu alți magistrați cu privire la soluțiile din dosare”.
Libertatea nu va divulga identitatea experimentatei și valoroasei judecătoare și nici instanța la care lucrează. E dreptul oricărei victime să fie protejată. Prezentăm cazul simbolic, care arată cum violența în familie poate vulnerabiliza orice om, chiar un magistrat. În exemplul de față, judecătoarea a fost înregistrată ilegal inclusiv în timp ce delibera soluțiile în dosare. Inspecția Judiciară a confirmat pentru Libertatea că a fost înregistrată o sesizare în acest caz.
Judecătoarea, înregistrată zilnic fără să știe
Judecătoarea și-a lăsat geanta și dispozitivul la locul de muncă, apoi s-a deplasat acasă pentru a-și confrunta soțul.
Sfătuită de fratele ei, a înregistrat discuția. Când a ajuns acasă, i-a spus soțului că a găsit dispozitivul în geantă și l-a anunțat că a formulat plângere la poliție pentru violarea vieții private, spunându-i că a predat polițiștilor aparatura de înregistrare.
În fața soției, bărbatul a recunoscut că, de la începutul lunii septembrie 2019, i-a montat zilnic un dispozitiv în geantă, pentru că voia să afle de ce vrea să divorțeze. Femeia își anunțase intenția de a se despărți în cursul lunii august.
Furios că a fost descoperit, în timpul confruntării, soțul a pus pe laptop o înregistrare audio care surprindea momente de intimitate pe care femeia le petrecea cu un alt bărbat.
Confruntarea dintre soți, urmată de violență
Discuțiile contradictorii dintre cei doi soți au escaladat, bărbatul solicitându-i soției să meargă la poliție și să-și retragă plângerea, respectiv să solicite restituirea dispozitivului de înregistrare. Furios că femeia refuză, colonelul a început să o lovească cu brutalitate. „Te omor! Te omor io acum, cât am posibilitatea”, a amenințat bărbatul, potrivit înregistrărilor depuse la dosar.
Violențele au încetat abia când unul dintre copii, auzind țipetele mamei, a intervenit.
Pentru leziunile suferite, femeia a avut nevoie de 4-6 zile de îngrijiri medicale, conform documentelor din dosar.
Ea nu și-a retras plângerea, ba mai mult, l-a acuzat pe bărbat și de furt, declarând că a sustras sume importante din conturile bancare pe care îl mandatase să i le administreze.
Pus sub acuzare pentru violarea vieții private, violență în familie și furt, colonelul a recunoscut că și-a interceptat ilegal soția.
În fața procurorilor militari a declarat că a plasat dispozitivul respectiv în geanta soției prin desfacerea căptușelii laterale, în fiecare dimineață. Seara, când femeia se întorcea de la serviciu, îl ridica și, ulterior, asculta fișierele audio.
A declarat că încă de la prima înregistrare și-a dat seama că soția sa are o relație cu un alt bărbat.
„În data de 13 octombrie 2019, în jurul orelor 17.00, persoana vătămată a întreținut relații sexuale cu numitul (…) în biroul de serviciu din cadrul instanței”, s-a reținut în hotărârea magistraților, preluată de Rolli.
CSM s-a opus perchezițiilor
Deși a invocat că a decis să își înregistreze ilegal soția pentru că nu avea altă modalitate de a dovedi relația ei extraconjugală, bărbatul nu s-a oprit după ce a descoperit acest lucru, ci a continuat să o intercepteze.
Mai mult, a transcris conținutul acestor înregistrări, care cuprindeau aspecte din viața privată a judecătoarei, și le-a depus în dosarul de divorț aflat pe rolul unei alte instanțe. Apoi, le-a transmis și conducerii instanței, precum și Inspecției Judiciare, și Parchetului General.
Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare a confirmat pentru Libertatea că la nivelul instituției s-a înregistrat o sesizare în legătură cu judecătoarea în cauză, după care s-a dispus soluția de clasare.
Cu ocazia cercetărilor, procurorii militari au solicitat încuviințarea efectuării de percheziții. Pe 19 noiembrie 2019, Tribunalul Militar a încuviințat efectuarea percheziției domiciliare, fiind emis mandat în acest sens.
A doua zi, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București de încuviințare a efectuării percheziției domiciliare și a percheziției informatice.
Condamnat cu suspendare pentru trei infracțiuni
La finalul cercetărilor, Parchetul Militar a dispus soluția de clasare în cazul acuzațiilor de furt, arătând că gestionarea sumelor din conturile familiei va fi tranșată în cazul procesului de partaj pe care cei doi încă îl au în curs de judecată.
Colonelul a fost trimis în judecată pentru violarea vieții private, amenințare și influențarea declarațiilor. A fost găsit vinovat pentru toate cele trei infracțiuni și condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.
Bărbatului i s-a interzis ca timp de trei ani să mai comunice și să se apropie de fosta soția la o distanță mai mică de 500 de metri.
Instanța militară a invocat în decizia de a suspenda executarea pedepsei „statutul social al inculpatului, de evoluția în cariera militară, caracterizările favorabile depuse la dosar, faptul că nu a mai săvârșit infracțiuni și conduita corectă după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal”.
Magistrații nu au reținut „legitima apărare” invocată de bărbat, care a susținut că a fost forțat de împrejurări să-și înregistreze soția, sub imboldul revoltei declanșate de bănuiala privind o relație extraconjugală.
Decizia Tribunalului Militar București nu este definitivă, fiind deja contestată de colonelul condamnat. O decizie definitivă urmează a fi pronunțată de Curtea Militară București, după soluționarea căii de atac.
Foto ilustrativă: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro