Atenţie la alergii!
Dacă mergi cu cortul şi ştii că eşti alergic, ia cu tine un antihistaminic. Dacă tu sau altcineva din familie aveţi antecedente alergice severe (şoc anafilactic) la înţepăturile de insecte, va trebui să iei în trusă, în mod obligatoriu, un pen de adrenalină autoinjectabilă.
Dacă mergi la mare, în primul rând trebuie să ai la tine cele necesare pentru protecţie solară. Nu uita însă că, pe căldură, pot să apară şi o serie de probleme de natură digestivă, fie din cauza unor excese alimentare, fie din cauza consumului unor produse îndoielnice. Aşadar, te poţi confrunta cu diverse efecte neplăcute, precum greaţă, vomă, diaree.
Pentru toate acestea trebuie să ai în trusă antivomitive, probiotice etc. Dacă hotelul în care vei sta are piscină, pune în trusa medicală şi un spray sau alt produs antimicotic, precum şi o cremă hidratantă sau un ulei de corp, pentru a evita iritaţia şi uscăciunea pielii produse de clor.
Trusa pentru copii
Este foarte important să ştii de ce afecţiuni suferă copilul tău şi ce sensibilităţi are. De exemplu, dacă ştii că este alergic, trebuie neapărat să ai în trusă medicamente antialergice.
Dacă suferă de boli cronice sau are vreo afecţiune şi este sub tratament, nu uita să pui şi cele necesare continuării tratamentului. În plus, trebuie să te asiguri că ai cu tine medicamente sau soluţii împotriva răului de mişcare şi de transport cu maşina sau cu avionul, după caz. Există medicamente antivomitive pentru senzaţia de greaţă, dar şi brăţări speciale cu presopunctură, care au rolul de a îndepărta răul de mişcare.
Dar cele mai frecvente probleme medicale pe timp de vară ale copiilor sunt tulburările digestive. Consumul de alimente din diverse restaurante îl pot predispune pe micuţ la indigestii, intoxicaţii alimentare, enterocolită şi alte probleme digestive grave.
De aceea, trebuie să fii pregătit cu medicamente antivomitive şi antidiareice, pentru a trata simptomele, dar şi cu antibiotice, în caz că infecţia este bacteriană.
Înainte de plecare cere sfatul medicului
Cel mai bine este să mergi cu copiii la medicul de familie, înainte de a pleca cu ei în vacanţă. Acesta va stabili care-i starea lor generală de sănătate şi te va sfătui ce medicamente să iei cu tine pentru orice eventualitate.
De asemenea, mergi cu ei şi la dentist, pentru a evita dramele dentare pe perioada concediului. Dacă ţi-ai planificat concediul în străinătate, discută cu medicul ce imunizări trebuie făcute. Bunăoară, pentru ţări din Africa sau din Asia trebuie să te imunizezi împotriva febrei tifoide, holerei, hepatitei A, hepatitei B, tuberculozei şi tetanosului.
Dacă suferi de o boală cronică, solicită medicului o reţetă cu medicaţia curentă (cu denumirile internaţionale ale medicamentelor). În funcţie de istoricul personal, cere şi o reţetă pentru un antibiotic.