Când dobânzile sunt aproape de zero și nu știi cum să îți pui cumva banii să se înmulțească, sfatul pe care îl vei primi aproape întotdeauna este să investești pe bursă. Însă această investiție nu este pentru toată lumea.
Doar 50 de mii de români au conturi de tranzacționare la bursa de la București și doar unu din trei este considerat activ. Până acum, chiar dacă au fost și ani foarte răi, majoritatea au ieșit pe plus. Însă asta nu este vreo garanție pentru ce se va întâmpla în viitor, mai ales pe termen scurt.
Indicele bursei de la București este acum cu 5% mai jos decât era la începutul anului, după ce în primăvară, la începutul pandemiei, văzuse o cădere de 20%, dar cu 50% peste cât era acum cinci ani.
Pe bursa de la New York, banii s-au dublat în ultimii 5 ani, dar în primăvară am văzut o prăbușire de 35%, pentru o perioadă scurtă de timp, dar destul pentru ca aceia care s-au speriat și au vândut să-și vadă anulată cea mai mare parte a câștigurilor.
În cazul în care te tentează totuși să îți asumi așa un risc, iată câteva principii de bază de care ar trebui să ții cont:
1. Pregătește-te să pierzi banii
Prima regulă pe bursă este să nu investești decât banii pe care îți poți permite să-i pierzi. Această sumă este complicat de stabilit și variază de la o persoană la alta, însă dacă n-ai nici un alt reper, o regulă bună este să nu te atingi de economiile de care ai avea nevoie ca să reziști un an fără venituri și să investești doar ce depășește această sumă.
2. Nu investi toată suma odată
În momentul în care ți-ai stabilit un buget și un portofoliu, tentația firească este să investești toți banii încă din prima zi. Nu e bine! Pentru un investitor începător, calea de urmat este să-și întindă cumpărările pe câteva luni, ca să vadă cum oscilează graficele și cum își poate gestiona nervii și emoțiile la fiecare schimbare.
3. Nu pune toate ouăle în același coș
Diversitatea acțiunilor cumpărate este esențială, pentru ca orice pierdere să poată fi măcar parțial atenuată. Oricât de tentant ar suna să investești într-o anumită companie, ea n-ar trebui să depășească niciodată 10% din portofoliul tău. Pe de altă parte, nici mai puțin de 5% nu e cazul să fie, pentru că astfel se adună prea multe și sunt greu de urmărit.
4. Nu toți banii pe aceeași bursă
Principiul merge însă și mai departe: Un lucru pe care majoritatea finanțiștilor și consultanților financiari evită să ți-l spună este că nu ar trebui să investești niciodată mai mult de jumătate din bani pe bursele din aceeași țară; pentru că dacă economia respectivă are probleme asta să nu-ți nenorocească toată investiția. Ideal este ca portofoliul să fie investit pe minimum trei burse din țări diferite.
5. Să nu ai încredere în „experți”…
Toți managerii de fonduri se laudă că se pricep mai bine la investiții decât muritorii de rând, dar realitatea arată că nu e deloc așa. Există studii cu rezultate surprinzătoare, dar constante făcute la nivel internațional care arată că trei sferturi dintre fondurile de investiții reușesc cumva să „performeze” sub medie. Asta înseamnă că un om simplu care cumpără cantități proporționale din acțiunile care formează un indice are șanse mai bune de câștig.
6. …și nici în necunoscuți
Aproape întotdeauna este cazul să-i refuzi pe cei care te sună la telefon să-ți propună investiții. În cazul nefericit, sunt companii dubioase care nu știi sigur ce vor face cu banii tăi. În cazul „fericit”, au comisioane atât de mari, încât îți vor înghiți mare parte din câștiguri sau îți vor adânci pierderile.
7. Atenție la comisioane!
Adesea are totuși sens să apelezi la un broker: pentru că pur și simplu nu ai timpul, dispoziția sau cunoștințele tehnice pentru a te ocupa tu însuți de tranzacții. Atenție însă la felul în care sunt structurate comisioanele: dacă sunt mari și mai ales dacă sunt fixe și la pierdere, și la câștig, aproape sigur înțelegerea va fi în defavoarea ta. În schimb, dacă doar performanța este răsplătită cu comisioane foarte bune, atunci interesele tale și ale brokerului se aliniază. În cazul în care alegi totuși să tranzacționezi singur, pe platformele online sau pe telefon, atunci comisioanele ar trebui să fie cât mai aproape de zero.
8. Păstrează-ți calmul
Există întotdeauna destui care reușesc să piardă bani chiar și atunci când piața crește. Tot așa cum, invers, sunt și unii care reușesc să facă profit pe scădere. Motivul este simplu – nici creșterea, nici scăderea nu sunt vreodată liniare. Cine se entuziasmează prea repede și se sperie prea ușor va reuși să cumpere și să vândă întotdeauna la momentul nepotrivit. Adesea, secretul pentru a depăși situația este să nu verifici portofoliul chiar în fiecare zi.
9. La pomul lăudat să nu te duci cu sacul
Dacă o companie este foarte profitabilă sau îi cresc afacerile ca Făt-Frumos, nu înseamnă întotdeauna că și acțiunile vor continua să crească la nesfârșit. Cât timp toată lumea are aceste informații, este destul de probabil ca ele să se reflecte în prețul de azi, așa că o creștere tot impresionantă, dar doar ceva mai mică în viitor va duce la scăderi.
10. Când bursa ajunge „la modă”, este timpul să fugi
Atunci când observi că mulți oameni care până atunci n-aveau nici o treabă cu bursa încep să investească, de obicei seduși de câștigurile foarte mari, nu este cazul să le urmezi modelul, ci dimpotrivă. E semn că urmează o prăbușire a cotațiilor, pentru că totuși bursa nu are de unde să producă atât de mult profit pentru atât de multă lume. Dacă deja ai apucat să investești, atunci când vezi așa entuziasm, probabil că este momentul să vinzi tot.
***
Acesta este un articol din seria Școala de bani, proiect editorial inițiat și susținut de BCR, cu un conținut jurnalistic independent, dedicat economiei moderne, educației financiare și temelor legate de importanța unei conversații echilibrate între actorii economici.