Zelimkhan Khangoshvili supraviețuise mai multor ani de lupte cu forțele ruse în Cecenia, în perioada anilor 2000. El a scăpat după o tentativă de asasinat în capitala Georgiei, Tbilisi, în 2005, după ce mai multe fragmente de glonț l-au lovit în umăr și în braț. A scăpat apoi ca prin urechile acului în Ucraina, după ce a primit un pont că urmează să fie ucis, și s-a ascuns. Într-un final, a ajuns în Germania, în 2016, și a crezut că a scăpat, relatează The Guardian.

„Cred că se simțea mult mai în siguranță aici, se gândea doar să-și clădească un viitor în Germania, mai ales pentru copii, nu se gândea să se mai lupte sau să se întoarcă acolo”, spune Manana Tsatieva, fosta lui soție, care locuiește în Germania împreună cu cei patru copii ai lor.

Însă, chiar acolo, el și-a găsit sfârșitul. La finalul lunii august 2019, la puțin timp după ce a plecat de acasă către moschee, un bărbat s-a apropiat de el în parcul Tiergarten din Berlin, împușcându-l de două ori în cap. A murit pe loc.

Suspectul de asasinat a fost prins repede de Poliție, după ce a fost văzut aruncând o perucă și o armă în râu, dar a refuzat să vorbească la interogatoriu. Venise cu un pașaport rusesc, cel mai probabil sub o identitate falsă, existând suspiciuni despre un asasinat ordonat de serviciile de securitate ruse sau de liderul cecen susținut de Rusia, Ramzan Kadîrov.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov

Oricine ar fi ordonat asasinatul, faptul a arătat încă o dată pericolul la adresa a zeci de ceceni aflați în Europa, refugiați, dar incapabili să primească azil. Germania a respins cererea de azil pentru victima Khangoshvili și familia acestuia și i-a ignorat cererea de protecție din cauza amenințărilor la adresa vieții sale.

Khangoshvili a fost ultima victimă dintr-un val de asasinate în ultima decadă, în care mai mulți insurgenți și alți inamici ai liderului cecen Kadîrov au fost împușcați mortal, oriunde s-ar fi ascuns.

În anul 2009, fostul bodyguard al lui Kadîrov, Umar Israilov, care declarase public că a fost torturat de liderul cecen, a fost împușcat mortal în Viena. În același an, un adversar politic al lui Kadîrov, Sulim Yamadayev, a fost asasinat în Dubai. Poliția locală a acuzat un politician cecen apropiat lui Kadîrov că ar fi furnizat arma crimei.

Cel puțin alți șase ceceni au fost omorâți în Istambul în ultimii zece ani, iar autoritățile turce cred că serviciile de securitate ruse au fost implicate. În Ucraina, unde cecenii s-au alăturat forțelor ruse, luptătoarea Amina Okuyeva (medic ucrainean de origine cecenă, activist Euromaidan), a fost ucisă într-un atac asupra mașinii în care se afla, în 2017. Comandantul batalionului și totodată soțul ei, Adam Osmayev, a fost rănit, dar a supraviețuit. Perechea era supravegheată de către un asasin care a pretins că era un jurnalist francez de la publicația Le Monde, venit să le ia un interviu.

Ramzan Kadîrov (stânga)

Cecenia, sub comanda lui Kadîrov, a devenit un loc sinistru unde nu sunt respectate cele mai elementare drepturi ale omului.

Kadîrov a folosit bani de la Moscova pentru a-și reclădi republica după război și a oferit, la rândul său, o mână de ajutor pentru serviciile primite de la Vladimir Putin. Forțele sale armate au desfășurat mai multe raiduri printre oponenții regimului, vizându-i pe militanți, criticii guvernului, cei care aveau o mărime diferită a bărbii sau persoanele suspectate că sunt gay. Există mai multe mărturii despre forțele sale de securitate care torturau persoanele capturate și chiar despre lagăre de concentrare în care ar fi închise persoane din comunitatea LGBTQ.

Spre deosebire de cecenul asasinat în Germania, majoritatea persoanelor din această țară, care au ajuns în Europa, nu au nimic de a face cu oponenții regimului lui Kadîrov, dar sunt cei care au fugit de amenințări și tortură, abandonându-și căminul. La fel ca și Khangoshvili, majoritatea se luptă să obțină azil, deși ostilitatea față de migranți, în special cei musulmani, este în creștere în vestul Europei.

Sursa foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News