”Principalul argument este acela că deficitul pe zona de pensii, unul foarte mare în anii trecuţi, se va reduce semnificativ. În anul 2015, deficitul pe pensii era de 18 miliarde de lei, iar acum acesta se reduce până la 7 miliarde lei, în acest an, ceea ce înseamnă o diferenţă foarte, foarte mare. De asemenea, teama angajatului de a avea riscul ca să nu aibă pensie după plata contribuţiilor va dispărea”, a declarat luni seara Teodorovici, la TVR, conform Agerpres.ro.

Întrebat de ce este nevoie de schimbările dese ale sistemului fiscal, oficialul a precizat că România stă bine din punct de vedere fiscal la nivel regional, dar că trebuie o ”simplificare agresivă”.

El a dat ca exemplu faptul că Declarația 600 va dispărea, iar Fiscul nu va mai trimite milioane de plicuri cetățenilor pentru a-i anunțat că au de plătit taxe, ci vor fi notificați online.

”Se doreşte o simplificare agresivă (a sistemului fiscal, n.r.), în sensul bun. Toţi contribuabilii trebuie să se aştepte la lucruri bune în ceea ce priveşte zona bugetar-fiscală. În acest an nu vom mai avea taxe noi, impozite noi etc. În următoarea lună veţi vedea foarte multe astfel de măsuri care vor fi foarte, foarte bine primite atât de mediul de afaceri, cât şi de persoanele fizice. România, în contextul local şi regional, stă bine din punct de vedere fiscal.

Partea de acţiune este legată de simplificare. De exemplu, pentru fiecare plic pe care Fiscul îl trimite celor vizaţi, plăteşte cam 3 lei şi ceva pe operaţiune, deci avem 10 milioane de euro pe an.

Vor fi acţiuni clare de simplificare. Cum spuneam şi cu Formularul 600 care dispare şi din cinci rămâne o singură abordare, va fi o versiune online, simplu de completat, fără niciun fel de altă problemă şi complicaţii.
Inclusiv cu transferul de 2% către ONG. În acel formular unic va fi o rubrică dedicată posibilităţii de a transfera doi la sută către ONG”, a explicat oficialul.

Haos fiscal la început de an

Contribuțiile sociale au trecut de la 1 ianuarie de la angajator la angajat. Dar pentru ca românii să nu piardă bani la salariu este necesar ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 22%.

Numai că doar 48% dintre angajatori au operat modificări în REVISAL, baza de date cu toți angajații statului.

Pe de altă parte, trecerea contribuțiilor la angajat, cuplată cu legea salarizării, a dus la tot felul de situații ciudate chiar în ograda statului.

O serie de angajați part-time ai statului s-au trezit că trebuie să vină cu bani de acasă. Statul a rezolvat problema săptămâna trecută, dar într-un mod ciudat: angajatorii sunt obligați să suporte diferența.

Concomitent, circa 40.000 de bugetari s-au trezit cu salariile micșorate, iar o parte dintre instituțiile de stat au început să opereze concedieri.

De asemenea, experții fiscali au avertizat că femeile însărcinate ar putea avea veniturile ciuntite de ”revoluția fiscală”. Oficialii au promis o rezolvare la această situație în ședința de guvern de joi.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News