Una dintre interdicțiile cel mai greu de suportat în timpul carantinei impuse de criza COVID a fost – și încă mai este, unde măsurile sunt în vigoare – înmormântarea celor dragi în formulă restrânsă. Maximum 8 persoane, în România. În alte țări, chiar mai puține.
În lume, au murit peste 300.000 de oameni de COVID. Sunt tot atâtea familii care nu și-au putut lua adio de la cei dragi. Nu în formulă completă și în niciun caz cum cere tradiția.
Distanțarea socială care ne-a împiedicat să ne conducem pe ultimul drum rudele și prietenii în ultimele luni au forțat firmele de pompe funebre să caute soluții pentru adaptarea la vremuri și virusuri. Cu offline-ul pus pe pauză, să facă un pas în online.
Antreprenorii din domeniu au dat o șansă tehnologiei, iar pompele funebre au intrat în era digitală.
În câteva orașe din Marea Britanie și Spania, firmele care se ocupă de înmormântări oferă servicii online, pentru a ușura sarcinile care le revin rudelor după moartea unei persoane dragi, dar nu și buzunarul. Iar aceste firme, în criza COVID, devin tot mai populare.
Testament online și serviciu de incinerare cu reducere
Fondată în 2015, firma Farewill din Londra oferă posibilitatea întocmirii unui testament perfect legal online, scutind utilizatorul de drumul la notar și plata unor taxe deloc insignifiante, și asigură incinerarea la doar 25% din prețul unei înmormântări clasice. Se obligă, de asemenea, să livreze urna la adresa unei persoane din familie.
Practic, pe seama rudelor nu mai rămâne nicio decizie legată de înmomântare și nicio cheltuială.
De când cu criza COVID, cererile s-au înmulțit, spune unul dintre fondatorii firmei, de 4 ori. Lumea e temătoare și prevăzătoare.
Avem foarte mult de lucru, echipa e suprasocilitată. Lucrăm zi și noapte, 7 zile din 7. Urmează să mai angajăm 20 de oameni ca să ne putem descurca.
Dan Garrett, cofondator și director Farewill:
Pagini negre, nu aurii. Platforma unde rudele și prietenii se-adună la priveghiul virtual
Firma Guardian Angel (Îngerul păzitor – nr.), din Manchester, s-a gândit la un alt serviciu menit să ajute oamenii care pierd pe cineva drag, în criza COVID. O platformă online unde rudele și prietenii pot crea pagini comemorative cu fotografii și amintiri, ca un priveghi interactiv, și unde se pot face donații – și înainte, și după înmormântare – pentru familia încercată de soartă.
Fondatorul Guardian Angel spune că traficul site-ului a crescut cu 500% de la debutul pandemiei de coronavirus și că e nevoit să mai angajeze oameni ca să facă față.
Unul dintre cele mai populare servicii este cel de donații. În general, oamenii dau bani pentru familiile decedatului la biserică, în cutia de la intrare, dar de când cu restricțiile, n-o mai pot face decât online. Iar donațiile online pentru înmormântări pur și simplu au explodat.
Sam Grice, fondatorul Guardian Angel:
Firma oferă și posibilitatea întocmirii testamentului online – ca Farewill, din Londra -, iar pentru angajații din sistemul de sănătate britanic acest serviciu e gratuit, spune Grice.
Amintiri digitale. Gratis, în vremea coronavirusului
Firma Vivo Recuerdo (Amintiri vii – n.r.), un start-up spaniol cu birouri în Murcia, Madrid și Barcelona, face montaje comemorative cu fotografii ale decedatului și mesaje trimise de cei dragi, care rulează pe plasme de 49 inch (124 cm) instalate în capele.
De când restricțiile au atins și sectorul funerar – în Spania, unde au murit de COVID-19 peste 27.000 de oameni, numărul persoanelor care pot participa la înmormântare a fost limitat la 5 -, compania a decis să-și ofere serviciile gratis. Online.
Oamenii nu mai au cum să-și ia adio de la cei dragi. E sfâșietor. Încercăm să-i ajutăm, să-i susținem în perioada asta grea.
Rafael Baeza, director adjunct Vivo Recuerdo:
Baeza spune că de când au luat decizia de a nu taxa serviciul de montaj și de difuzare a filmelor comemorative, traficul pe site-ul companiei a crescut cu 300%.
Un om, un pom. Viața merge mai departe
Un alt start-up din Barcelona, Bios Urn, produce urne biodegradabile și le oferă oamenilor posibilitatea de a transforma cenușa persoanei dragi într-un copac. O viață nouă, dintr-una pierdută.
Urna conține și semințele pomului ales și de unde va fi îngropată, de acolo va răsări arborele.
Moartea lovește fulgerător, acum mai mult ca oricând. Încercăm să le dăm opțiuni oamenilor și să le aducem alinare, pentru că lumea e mai afectată de moarte acum, în pandemie, decât în vremuri normale.
Anni Lewis, director de marketing Bios Urn:
Firma din Barcelona a apărut ca o alternativă la înmormântările tradiționale.
Vrem să facem o schimbare în acest sector, pentru că opțiunile tradiționale sunt limitate și, de obicei, foarte scumpe.
Anni Lewis:
Directoarea de marketing de la Bios Urn spune că cererea de urne biodegradabile nu a crescut de la debutul pandemiei de COVID-19 și pune acest lucru pe seama faptului că majoritatea deceselor s-au înregistrat în rândul vârstnicilor, iar aceștia, de regulă, le lasă cu limbă de moarte copiilor să-i înrmomânteze după tradiție.
Pe de altă parte, Dan Garrett de la firma Farewill, din Londra, spune că a observat o creștere a cererii tocmai în rândul vârstnicilor.
Majoritatea clienților noștri au 40-50 de ani. În ultimele două luni, însă, avem tot mai mulți clienți de peste 60, 70 și 80 de ani.
Dan Garrett, Farewill: