Cuprins:
Republicanii au criticat Meta pentru ceea ce ei consideră a fi cenzură a vocilor de dreapta. „Verificatorii de fapte au fost prea părtinitori din punct de vedere politic și au distrus mai multă încredere decât au creat”, a declarat Zuckerberg într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, care anunță noua politică.
Schimbări semnificative în moderarea conținutului
Meta va pune capăt parteneriatului cu verificatorii de fapte terți și va implementa note comunitare pe toate platformele sale, inclusiv Facebook, Instagram și Threads. Compania va ajusta, de asemenea, sistemele sale automate care scanează încălcările politicilor. Acestea se vor concentra acum doar pe verificarea încălcărilor ilegale și de „gravitate ridicată”, cum ar fi terorismul, exploatarea sexuală a copiilor, drogurile, fraudele și escrocheriile.
Zuckerberg a recunoscut că noua politică ar putea crea noi probleme pentru moderarea conținutului:
„Realitatea este că acesta este un compromis. Înseamnă că vom prinde mai puține lucruri rele, dar vom reduce și numărul de postări și conturi ale oamenilor nevinovați pe care le eliminăm din greșeală”, a mai precizat Mark Zuckerberg.
Schimbări în structura companiei
Meta va muta echipele responsabile de politicile de conținut din California în Texas și alte locații din SUA.
„Cred că acest lucru ne va ajuta să construim încredere pentru a face această muncă în locuri unde există mai puține îngrijorări cu privire la părtinirea echipelor noastre”, a explicat Zuckerberg.
Joel Kaplan, noul șef al afacerilor globale al Meta, a declarat pentru Fox că parteneriatele companiei cu verificatori de fapte terți „au fost bine intenționate la început, dar a existat prea multă părtinire politică în ceea ce aleg să verifice și cum o fac”.
Grupul Real Facebook Oversight Board, o organizație externă de responsabilizare, a criticat dur schimbările, numindu-le „pandering politic” și afirmând că reprezintă o „retragere de la orice abordare sănătoasă și sigură a moderării conținutului”.
O inversare semnificativă a politicilor anterioare
Aceste modificări marchează o inversare uimitoare a modului în care Meta gestionează afirmațiile false și înșelătoare pe platformele sale. În 2016, compania a lansat un program independent de verificare a faptelor, ca răspuns la acuzațiile că nu a reușit să oprească actorii străini să folosească platformele sale pentru a răspândi dezinformarea. În anii următori, Meta a continuat să se confrunte cu răspândirea conținutului controversat, cum ar fi dezinformarea despre alegeri, poveștile anti-vaccinare, violența și discursul instigator la ură.
Compania și-a dezvoltat echipe de siguranță, a introdus programe automate pentru a filtra sau reduce vizibilitatea afirmațiilor false și a instituit un fel de Curte Supremă independentă pentru decizii dificile de moderare, cunoscută sub numele de Consiliul de Supraveghere.
Acum, Zuckerberg urmează exemplul lui Elon Musk, care, după achiziționarea X (fostul Twitter) în 2022, a desființat echipele de verificare a faptelor și a făcut din notele comunitare generate de utilizatori singura metodă de corectare a afirmațiilor false pe platformă.
Phlorin • 07.01.2025, 19:39
Conturi false, boți, grupuri create pt amuzament care își schimbă brusc direcția, conspirații peste conspirații.. asta a ajuns demult fb și majoritatea rețelelor sociale. Otrăviți mintea bătrânilor și a celor vulnerabili. Nu mai pot "scroll-a" demult mai mult de 5 minute că simt că mă intoxic. Îl mai țineam pt grupurile de meseriași pe care îmi pierdeam vremea, dar sunt sigur că voi găsi alternative. Cum se zice, a fost frumos până s-a terminat :-)