Ninsorile abundente și vântul, care a suflat chiar și cu peste 70 de kilometri pe oră, au provocat distrugeri masive în Iaș. Mai mult străzi au fost inundate, iar vijelia a culcat la pământ sute de copaci.

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, afectat de zăpadă și de vânt

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou a fost doborât de viscol.

„Așa cum e lesne de văzut peste tot, codul portocaliu lasă urmări în tot municipiul Iași și peste tot pe unde a trecut. A nins continuu toată noaptea, grosimea stratului de zăpadă, mai ales în zonele Bucium si Copou, a depășit 25 cm cu densitate mare, asta înseamnă 25-30 L/mp și a provocat și urmări din cauza vântului, în special și a volumului mare de zăpadă care s-a așezat peste arbori. Au avut loc sute de căderi de arbori, dacă îi numărăm și pe cei mărunți putem vorbi de mii. S-a acționat toată noaptea, se acționează și acum, iar la stradă au fost scoase peste 70 de utilaje de intervenție. Am observat și o problemă gravă cu Teiul lui Eminescu. Am făcut evaluări împreună cu inspectorii de la Agenția de Protecție a Mediului și o să facem o scurtă intervenție de corectare a coroanei pentru a nu se duce efectiv mai jos spre tulpina”, a explicat Mihai Chirica, primarul Iașiului, pentru bzi.ro.

Teiul lui Eminescu este considerat cel mai bătrân copac din Grădina Copou, cu o vârstă de aproape 500 de ani. Este considerat unul dintre cei mai importanți arbori monument de pe teritoriul României și este vizitat de mii de oameni. În fața teiului argintiu se află un bust din bronz reprezentându-l pe Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Ion Mateescu. Pasiunea lui Mihai Eminescu pentru tei ar fi o nostalgie germanică, din perioada în care și-a făcut studiile la Viena și Berlin. După ce a murit, poetul nepereche a fost înmormântat în cimitirul Bellu, sub un tei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

sursă foto: bzi.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News