Este vorba de dosarul Tel Drum în care procurorii DNA au schimbat recent încadrările juridice din dosar în sensul reluării acelorași acuzații dar în forma lor agravantă față de compania Tel Drum, a șefilor acesteia, Pitiș Petre și Neda Florea dar și ale unei societăți complice prin care s-a făcut achiziționarea ilegală a stației de mixturi asfaltice.
Directorii Tel Drum, acuzați de fapte grave
Societatea Tel Drum, Petre Pitiș și Mircea Vișan sunt acuzați acum de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.
Societatea WFA IMPEX, Florian Ion și Florea Neda, vor fi cercetați în continuare pentru complicitate la fapta principală, tot cu consecințe deosebit de grave.
Aceste schimbări au loc în dosarul în care DNA cercetează modalitatea de achiziționare de către societatea Tel Drum al unui utilaj greu, respectiv o stație de mixturi asfaltice, caz în care anchetatorii au declanșat cercetările în 16 mai 2017.
Atunci a fost înregistrată sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) care semnala suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje.
Ministerul Fondurilor Europene își vrea banii înapoi
În consecință, arată Direcția, pe nedrept, societatea comercială Tel Drum a obținut suma de 4.849.375 de lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din cadrul proiectului.
Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu 4.849.375 de lei iar pentru recuperarea sumei de bani obținute în mod injust, procurorii au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților, persoane fizice și juridice.