Acum toate sunt istorie!
România este una dintre puținele țări europene care, în acest moment, nu mai are serviciu stradal de telefonie. Iar motivul este foarte simplu.
Companiile se bat în oferte care mai de care pentru abonamente mobile, iar departamentele de marketing lucrează pentru a atrage noi clienți cu tarife extrem de mici.
În plus, tehnologia a acaparat piața și toată lumea deține un telefon mobil. „Astăzi, rata de penetrare a serviciilor de comunicații mobile depășește 130% la nivel național, astfel încât majoritatea covârșitoare a românilor are la dispoziție un terminal mobil”, spun reprezentanții Telekom România pentru Libertatea.
Același lucru se întâmplă și în Londra, Barcelona, Viena, Istanbul, Praga sau Budapesta, dar acolo telefoanele publice încă există și sunt funcționale! Cele mai multe sunt pe bază de cartele preplătite. Altele funcționeză cu monede, și, da, în Franța există dispozitive la care se folosește direct cardul bancar!
De ce a renunțat România la telefoanele publice?
Explică pentru Libertatea oficialii Telekom: „Rata de utilizarea a cabinelor telefonice stradale a scăzut accentuat de la un an la altul, pe măsură ce gradul de adopție a serviciilor de comunicații mobile a crescut într-un ritm accelerat”.
În București nu mai există telefoane publice, dar au rămas indicatoarele vechi de pe vremea lui Ceaușescu. Unul dintre ele e pe strada Turda, din sectorul 1, imediat după ce cobori Podul Grant (foto). Dar e doar o veritabilă piesă de muzeu! Mâncat de rugină, indicatorul stă pe-un stâlp de mai bine de 30 de ani și nimeni nu l-a luat de acolo. Iar ultimele telefoane portocalii din România au fost ridicate în ultimele luni din spitale, peninteciare și din instituțiile publice.
„Evoluția firească a obiceiurilor și nevoilor de consum ale utilizatorilor a dus inevitabil la scoaterea din uz a cabinelor telefonice stradale. Compania noastră a asigurat întreținerea acestora în anumite puncta-cheie, instituții și obiective de interes public până de curând, monitorizând în același timp rata de folosire a acestora. Această analiză a arătat că utilizatorii preferă astăzi alte mijloace de comunicare”, mai spun, pentru ziar, reprezentanții companiei.
Pasionații își vând cartelele
Site-urile de vânzări online sunt pline cu anunțuri ale colecționarilor care își vând cartelele telefonice Romtelecom strânse în ani și ani (foto).
„Colecția are 168 de bucăți într-o cutie de plastic care se poate închide cu cheie. Nu sunt dubluri. Au fost adunate pe serii de apariție. Colecția începe cu prima apariție în domeniul cartelelor telefonice în România: 1993 cartela în valoare de 5.000 lei fără publicitate!”, este anunțul pe care vânzătorul cere 200 de lei.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro