Istoria militară va consemna data de 22 octombrie, când armata ucraineană a doborât prima rachetă rusească pe baza unor informații furnizate prin intermediul unei aplicații de smartphone, numită ePPO.
Racheta, care zbura foarte aproape de pământ, nu fusese identificată de radarele militare. Un civil a transmis armatei informația despre rachetă prin telefon, iar apărarea antiaeriană a reacționat prompt.
Încercând să sprijine armata, patru voluntari ucraineni din regiunea Odesa au creat o aplicație care le permite militarilor să primească de la civili informații despre dronele, avioanele, rachetele sau elicopterele inamice care sunt observate în spațiul aerian.
„Au lucrat patru persoane la această aplicație timp de jumătate de an. Procesul de programare a fost sprijinit de specialiști din întreaga țară”, a povestit pentru Libertatea Hennadiy Suldin, unul dintre creatorii aplicației.
Militarii laudă o aplicație creată de voluntari
Aplicația ePPO ajută unitățile de apărare antiaeriană să completeze informațiile pe radar despre o țintă pentru a spori șansele de a o distruge, informează Departamentul de Comunicații Strategice al Ucrainei.
Este pentru prima dată când un departament al Ministerului Apărării din Ucraina popularizează și explică cum funcționează o aplicație creată de un grup de voluntari.
Utilizarea acesteia este permisă doar cetățenilor din Ucraina și nu pare deloc complicată.
Cum funcționează
Cetățenii ucraineni care observă o țintă aeriană trebuie să deschidă ePPO, să selecteze tipul țintei (racheta, dronă etc.), să îndrepte telefonul în direcția ei și să apese butonul central, explică Departamentul de Comunicații Strategice de la Kiev, adăugând că specialiștii vor vedea imediat pe radar noua țintă care trebuie doborâtă.
Versiunea Android a aplicației ePPO a fost descărcată de peste 100.000 de persoane. Deocamdată, aplicația nu este disponibilă pentru iOS, sistemul folosit de iPhone, dar ar putea să apară în câteva săptămâni.
De unde le-a venit ideea
„Grupul nostru a venit în sprijinul specialiștilor apărării antiaeriene chiar de la începutul războiului”, povestește Hennadiy Suldin, membru al grupului de constructori voluntari „Tehnari” (Tehnicienii), din regiunea Odesa.
„Împreună cu colegul meu Andrii Kosiak am discutat cu reprezentanții Ministerului Apărării și am constatat că, în unele situații, rachetele supersonice rusești Kalibr dispar de pe radare, devin invizibile pentru că zboară foarte jos, uneori deasupra râurilor, de aceea nu erau doborâte la timp”, spune Suldin.
După o serie de discuții cu autoritățile, echipa din Odesa a găsit o soluție.
Ne-am gândit cum să rezolvăm problema și am ajuns la concluzia că cea mai mare resursă a Ucrainei sunt oamenii. Așa a apărut ideea să creăm o aplicație care să le permită civililor să transmită militarilor informații despre țintele invizibile pentru apărarea antiaeriană.
Hennadiy Suldin:
Au pus umărul specialiști din toată țara
Hennadiy Suldin nu este specialist în IT, ci în comunicare. El spune că pentru a crea o aplicație utilă contează foarte mult studierea amănunțită și multilaterală a problemei ce trebuie rezolvată, de aceea contează punctul de vedere al experților din diferite domenii.
„Au lucrat patru persoane la această aplicație timp de jumătate de an. Procesul de programare a fost sprijinit de specialiști din întreaga țară, cărora le mulțumim”, arată Suldin, precizând că din cei patru specialiști ai grupului „Tehnari” doar unul este IT-ist.
„Cea mai simplă aplicație pe care am văzut-o vreodată”
Specialistul din regiunea Odesa menționează că aplicația ePPO nu este deloc complicată.
„Este cea mai simplă aplicație pe care am văzut-o vreodată, dar nu poate fi folosită de oricine. Autorizarea se face prin aplicația de cetățean al Ucrainei, Diya, astfel încât să nu poată fi folosită de inamicii noștri. Telefonul trebuie îndreptat spre rachetă și se apasă un buton. Atât. Coordonatele țintei ajung la militari în câteva secunde”, explică Hennadiy Suldin.
Un sistem de filtrare a obiectivelor civile de cele militare
Întrebat dacă nu există vreun risc să apară pe radarele militarilor ucraineni și ținte civile sau alte obiecte zburătoare ce pot fi confundate de civili cu o rachetă, membrul grupului „Tehnari” din Odesa a spus că există un algoritm special al acestui program.
„Am colaborat cu militarii și cu Ministerul Transformării Digitale al Ucrainei în timpul elaborării softului, există un mecanism numit selectarea și filtrarea țintelor. Mai multe informații nu vă pot oferi acum, din considerente militare. Aplicația ePPO sau partea ei vizibilă, care funcționează pe telefoanele mobile, reprezintă doar 1% din soft, restul, 99% – ține de IT și de comunicarea militară”, a spus Hennadiy Suldin.
Un sistem de vizionare nocturnă pentru armata ucraineană
Grupul de constructori voluntari „Tehnari” a mai elaborat un sistem de vizionare nocturnă pentru armata ucraineană, numit „Sova” (Bufnița). Specialiștii din Odesa elaborează acum o a treia generație a acestui sistem, care ajută militarii ucraineni să-și apere țara pe timp de noapte.
„Vom continua să colaborăm cu armata pentru a sprijini eforturile defensive ale Ucrainei”, a încheiat Hennadiy Suldin.