Klaus Iohannis a promulgat luni, 28 noiembrie, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. 

Companiile de jocuri de noroc vor fi obligate să țină, în format electronic, evidența persoanelor care intră în sălile de jocuri și să creeze baze de date cu „persoanele autoexcluse și indezirabile”, conform legii promulgate astăzi de către președintele Klaus Iohannis luni, 28 noiembrie. 

Proiectul a fost inițiat de Florin Roman, care a demisionat din funcția de ministru al digitalizării, în urma dezvăluirilor făcute de Libertatea. Deputatul a discutat cu ziarul despre ce l-a motivat să inițieze legea. 

Legea a fost adoptată în Parlament pe 31 octombrie, la peste doi ani de la depunerea proiectului. 

Ce prevede legea

1. Operatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în sălile de jocuri și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Acestea vor fi păstrate minimum 5 ani.

2. Operatorii de jocuri de noroc vor întocmi, în format electronic, baze de date referitoare la persoanele „autoexcluse și indezirabile”, care se vor păstra minimum 5 ani.

Guvernul trebuie să vină cu normele de aplicare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. 

Autoexcluderea, sau „excluderea voluntară”,  înseamnă opțiunea ca un jucător să solicite unei săli de jocuri de noroc să nu îl mai primească pentru o perioadă anume în sala de joc sau să nu îi mai permită accesul la platforma de joc. 

Traseul legislativ poate fi urmărit aici. 

Telefonul unui tată disperat, punctul de pornire pentru această lege

Inițiatorul legii promulgate azi a fost deputatul PNL Florin Roman. Contactat de către Libertatea, parlamentarul spune că minorii și jucătorii vulnerabili vor fi protejați de această lege. 

Proiectul de lege a fost inspirat de telefonul unui bărbat din Teleorman, care l-a sunat să îi ceară ajutorul.

  „M-a sunat, mi-a povestit niște chestiuni din familia lui, despre copiii lui. Bineînțeles că m-au sunat și alte persoane. Dar cu domnul respectiv am vorbit despre treaba asta mai apăsat”, a povestit Florin Roman, pentru Libertatea. 

„Dânsul era foarte bine documentat. Vorbise și cu alți reprezentanți ai dependenților. Vorbim de circa 100.000 de dependenți”, adaugă deputatul. Spune că a mai primit telefoane și de la alți colegi și persoane, însă nu vrea să dea prea multe detalii, fiind „dramele personale ale unor oameni” 

Platforma playresponsibly, care publică articole pe zona jocurilor de noroc, l-a găsit pe bărbatul care a inspirat legea. Stelian Caramitru, funcționar la stat, a povestit că fiul lui în vârstă de 34 de ani a început să joace din adolescență la pariuri, devenind ulterior dependent de păcănele. Din cauza dependenței, a vândut la amanet mai multe obiecte personale. 

„Băiatul are problema asta pe care statul român încă nu o recunoaște… OMS-ul a spus foarte clar că este o boală mintală această dependență de jocuri de noroc, iar noi pur și simplu o neglijăm. Așa stă situația acum cu el, care încă mai joacă”, a declarat tatăl. 

Ce reacții a primit

Întrebat de către Libertatea ce reacții a primit din partea industriei de jocuri de noroc, Florin Roman spune că a primit mesaje, în mod indirect, „că nu e bine”. 

Ce fel de mesaje? 

„Vă dați seama că nu de prietenie. Mi s-a spus că se vor face campanii de presă la adresa mea”, adaugă deputatul. 

Opțiunea de autoexcludere exista doar în online

Până acum, operatorii de jocuri erau obligați de lege să prezinte în regulamentul de joc procedura de autoexcludere pentru jucători, însă numai pentru jocurile online. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News