Traian Doman, profesor de istorie, pasionat de aeronautică și de fotografie, ne primește în apartamentul său din București aproape plângând.
E plânsul acela de bucurie, cum că, în sfârșit, cineva a citit scrisoarea lui. Da, mai există poșta redacției.
„Mă uit pe cer și știu că cineva mă iubește”
Și-a iubit sora și a avut grijă de ea. Femeia și-a pierdut și soțul, și băiatul. Ileana-Victoria Racovițan a căzut în casă, la mijlocul lui martie, și și-a fracturat coastele.
„A fost, din păcate, o lovitură decisivă. Ileana a murit pe 8 mai. În semn de respect pentru sărăcuța, am întârziat apariția unei cărți d-ale mele și i-am dedicat-o”, povestește Traian Doman.
Pe prima pagină a ultimei lucrări de profil, „Scurtă istorie a dezvoltării industriei aeronautice”, scrie: „Mă uit pe cer și știu că acolo, sus, cineva mă iubește. Da, este sora mea, Ileana Victoria Racovițan (1937-2020)”. Profesor de istorie, masterand în arhivistică, Traian Doman a lucrat și la Romaero.
A anunțat decesul și a cerut desființarea postului
De sus, bătrânul coboară printre cele lumești. Pe 13 mai achită factura la telefon, 52,50 de lei, apoi se duce „la sediul Telekom din Dorobanți”, face cerere să renunțe la abonamentul de telefon fix și primește bon, cum că solicitarea i-a fost înregistrată.
Pe numele surorii răposate continuă însă să vină facturi.
„Din ce-mi amintesc că ne-a povestit când încă trăia, a fost sunată la un moment dat de un operator. Nu știu ce-au vorbit, cert e că din acel moment, în loc de 37 de lei, abonamentul se făcuse 55 de lei”, rememorează Traian Doman.
Prețurile la facturi variază de la 37 de lei, în septembrie, la 62,3 lei, în iunie.
Compania a pus o societate de recuperări pe urmele răposatei
În ciuda faptului că a anunțat că vrea să închidă abonamentul, facturile se adună. Mai, iunie și tot așa, până în septembrie.
„Își bat joc de noi, sunt ca hienele! E vorba, totuși, de o persoană care a avut post fix neîntrerupt din 1964 încoace”, spune Traian Doman, care a contactat și un avocat, pentru a lămuri situația.
„Culmea disprețului, am primit în august o înștiințare conform căreia sora decedată a fost dată în urmărire la o societate de recuperare. Pentru 37 de lei! Pentru ce să plătească un om decedat un serviciu de care nu a beneficiat?”, se întreabă fratele, cel care ridică toată corespondența care vine pe adresa răposatei.
Își aduce aminte că a avut probleme și în 2018, când Ilenei Racovițan i-a fost introdus un abonamente pentru date mobile – „Am făcut reclamație, s-a rezolvat atunci”.
Între timp, Libertatea a contactat Telekom pentru detalii despre cazul Racovițan.
Compania susține că acest caz a fost închis, iar petentul, Traian Doman, a primit deja mesaje telefonice că plângerea sa a fost soluționată, fără să mai trebuiască să plătească nimic în plus, fiind retrasă și cererea de executare silită.
Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din acțiuni). 1.104.764 linii de telefonie fixă are Telekom în țara noastră.
Românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications, fostul Romtelecom, ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, care a semnat, pe 9 noiembre, acordul cu OTE pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania la prețul de 268 milioane de euro.
Tranzacția, supusă acordului Comisiei Europene, ar urma să fie finalizată în a doua jumătate a anului viitor.