„Ne-am putea permite să ne aruncăm într-o licitaţie care ar însemna o pierdere sigură? Suntem într-un business financiar, nu suntem o organizaţie caritabilă. Desigur ne putem imagina că în mod potenţial condiţiile vor fi foarte defavorabile. Şi vreau să spun foarte nefavorabile. Atunci nu vom participa. Eu sper cu tărie că vor fi condiţii rezonabile la licitaţie, aşa cum au fost în cele mai multe ţări europene”, a declarat Miroslav Majoros, directorul general al grupului Telekom România, în cadrul unei conferințe.

„Dificil de justificat investiția”

Acesta a mai completat că acum costul potenţial al participării la licitaţie în condiţiile create de OUG 114 ar fi face foarte dificil de justificat o asemenea investiţie.

„În mod normal la aceste licitaţii se vând licenţe radio pe o perioadă de 15 ani. Şi atunci îţi faci calcule, un plan de business pe 15 ani – iar noi înţelegând piaţa locală, ştiind gradul de competiţie, cunoscând situaţia de ansamblu de pe piaţă estimăm că în aceste condiţii sunt foarte multe semne de întrebare în legătură cu beneficiul unei asemenea investiţii”, a mai completat el.

Tehnologia 5G este abia la început și încă nu există rețele 5G puse în funcțiune la nivel mondial. Aceasta va permite viteze mult mai mari de transfer de date decât tehnologia 4G LTE, iar principalele sale utilizări vor fi, pe lângă telefonia mobilă, mașinile care se conduc singure sau „internetul lucrurilor” – aproape toate gadgeturile, fabricile, orașele urmând să devină inteligente și conectate la internet.

Majoros a mai spus și că firmele telecom sunt discriminate la licitațiile IT făcute de stat în fața integratorilor de soluții IT&C. Și asta pentru că orice ofertă ar depune, aceasta trebuie să includă costul de 3%, pe când competitorii săi din domeniul tech nu au acest cost.

Probleme pentru companie

Telekom deține Telekom Mobile, al treilea operator de telefonie mobilă din țară, fostul Cosmote.

De asemenea, Telekom mai controlează și fostul Romtelecom, la care mai deține acțiuni și statul român.

Telekom a promis în anii trecuți că va fuziona cele două companii, însă nu a făcut acest lucru până acum.

Grupul Telekom a fost acuzat de mai multe ori în ultimii ani de către sindicate că își forțează angajații să își dea demisia pentru a fi apoi reangajați în companii subcontractoare.

De asemenea, compania a avut probleme anul trecut cu rețeaua mobilă, aceasta căzând în 2018. ANCOM, autoritatea de reglementare în domeniu, a amendat Telekom Mobile pentru acest eveniment.

Telekom România a anunţat, joi, că a înregistrat o scădere de 9% a veniturilor în ultimul trimestru din 2018, până la 242,2 milioane euro, în contextul scăderii veniturilor din servicii fixe.

Profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 39,5% în ultimele 3 luni din 2018, până la 24,7 milioane.

Ordonanța, contestată peste tot

OUG 114 a fost contestată și de către bănci și BNR, din cauză că instituie o taxă pe activele bancare calculată în funcție de indicele ROBOR.

De asemenea, ordonanța instituie o taxă de 2% pe cifra de afaceri în energie. Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, a cerut deja eliminarea acesteia, din cauză că afectează companiile energetice de stat.

Un avocat a atacat-o recent în instanță, pe motiv că a fost afectat financiar prin creșterea dobânzilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News