Oglinda aurie este de aproape trei ori mai mare decât oglinda principală a telescopului Hubble, iar laturile acesteia au fost pliate ca niște frunze pentru a putea încăpea în interiorul rachetei lansate în ziua de Crăciun.
Oamenii de știință intenționează să folosească observatorul de 10 miliarde de dolari și remarcabila sa oglindă concavă pentru a surprinde evenimentele care au avut loc la câteva sute de milioane de ani după Big Bang și să studieze primele stele care au apărut în Univers.
De asemenea, vor îndrepta „ochiul” telescopului asupra atmosferelor planetelor îndepărtate pentru a descoperi dacă acele lumi ar putea fi locuibile. Practic, astronomii vor putea privi mai departe, în spațiu și în timp, ca niciodată.
„James Webb are potențialul să-i uimească complet pe oameni, chiar pe aceia care sunt obișnuiți cu imaginile de la telescopul spațial Hubble, și știu că este greu de imaginat un asemenea lucru”, a spus Lee Feinberg, cel care a condus echipa de dezvoltare a oglinzilor Webb la agenția spațială din Statele Unite (NASA).
„Telescopul este atât de puternic, încât aproape oriunde ne vom uita, vom deschide noi orizonturi”, a precizat acesta, pentru BBC News.
Telescopul Webb este un proiect comun al agențiilor spațiale americane, europene și canadiene. A fost nevoie de 30 de ani pentru a-l proiecta și construi, acesta urmând să continue descoperirile telescopului Hubble, care se apropie acum de sfârșitul vieții sale operaționale.
Primul dintre cele două panouri laterale ale oglinzii a fost desfăşurat vineri, iar al doilea s-a deschis sâmbătă dimineaţa, aşa cum era prevăzut. Oglinda este compusă din 18 oglinzi mai mici, de formă hexagonală, care au fost desfășurate pe orbită și aliniate perfect în cadrul unei operațiuni extrem de periculoase.
La începutul acestei săptămâni, o altă etapă crucială a acestei misiuni spațiale a fost încheiată: activarea scutului termic al telescopului. Parasolarul este compus din cinci straturi, fiecare de mărimea unui teren de tenis, ce au scopul de a proteja instrumentele ştiinţifice de căldura emisă de Soare. Cele cinci elemente au fost desfăcute cu minuţiozitate şi întinse apoi unul câte unul, începând de luni, potrivit Agerpes.
Telescopul spaţial James Webb a fost lansat pe orbită la bordul rachetei Ariane 5, din Guyana Franceză, pe 25 decembrie anul trecut. Acesta este considerat succesorul telescopului Hubble, fiind de o sută de ori mai puternic.
Destinația finală a telescopului Webb se află la 1,5 milioane de kilometri distanţă de planeta noastră – echivalentul a patru distanţe Pământ-Lună.