Probleme de stabilitate au apărut în ultimele luni la unul dintre cei trei giroscoape care controlează direcţia în care este îndreptat telescopul.

„După o serie de teste şi o analiză atentă a opţiunilor noastre, am luat decizia ca Hubble să folosească doar unul dintre cele trei giroscoape rămase”, a declarat Mark Clampin, director al departamentului de astrofizică al NASA.

Tranziţia, care ar trebui să se încheie până la mijlocul lunii iunie, va reduce capacitatea lui Hubble de a efectua observaţii ştiinţifice cu 12%, cu 74 de orbite săptămânale în jurul Pământului în loc de 85 în prezent, a precizat Patrick Crouse, responsabilul misiunii Hubble.

„Nu considerăm că Hubble îşi trăieşte ultimele momente”

Astfel, în următoarele 12 luni, telescopul va fi în continuare capabil să observe bolta stelară în întregime, dar nu va mai putea urmări obiecte mai apropiate decât planeta Marte, chiar dacă astfel de obiecte sunt oricum rare”, a explicat precizat Patrick Crouse.

„Nu considerăm că Hubble îşi trăieşte ultimele momente”, a declarat el.

NASA estimează la 70% probabilitatea ca Hubble să opereze în această configuraţie până în 2035.

Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a schimbat modul în care vedem Universul, acumulând imagini ale sistemului solar, ale Căii Lactee şi ale galaxiilor foarte îndepărtate, operând la 515 kilometri deasupra Pământului. Datorită lui, oamenii de ştiinţă au descoperit existenţa unei găuri negre în centrul tuturor galaxiilor sau a vaporilor de apă în jurul exoplanetelor.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News