În documentarul difuzat de CCTV este simulată o debarcare a unităţilor chineze pentru a prelua controlul asupra Taiwanului, cu detalii despre modul în care dronele de recunoaştere ar putea fi utilizate pentru a ajuta elicopterele să transporte trupele de debarcare pe insulă, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Long fire”-uri împotriva „forțelor inamice”

În documentarul de 20 de minute, trupele de debarcare întâmpină rezistenţă din partea unor aşa-zise „forţe inamice”, care încearcă să contracareze asaltul cu rachete antiaeriene portabile, similare celor achiziţionate de Taiwan din SUA, notează EFE.

Autorii documentarului țin să sublineze rolul celui mai avansat distrugător chinez, Yanan, în timpul antrenamentelor în apele la est de insulă pentru a aborda „provocările legate de interferenţele electromagnetice”. În cadrul acestei simulări, distrugătorul îşi coordonează acţiunile cu avioane de luptă împotriva bombardierelor „inamice”, pe care reuşeşte să le „respingă”.

„Efectuăm misiuni de luptă la bordul distrugătorului Yanan, înaintând în fruntea formaţiei de portavioane, participăm la apărarea aeriană, apărarea împotriva rachetelor, la războiul antisubmarin şi războiul electronic. Suntem în prima linie, atât în războaiele vizibile, cât şi în cele invizibile”, spune Wang Liang, comandantul adjunct al distrugătorului.

Documentarul prezintă, de asemenea, o brigadă a forţelor terestre care utilizează „Long Fire”, considerată cea mai avansată rachetă cu rază lungă de acţiune a armatei chineze.

Operațiuni de război psihologic

Autoritățile de la Taipei au denunţat în diferite ocazii operaţiunile de „război psihologic” ale regimului de la Beijing, care, împreună cu incursiunile tot mai numeroase ale avioanelor şi navelor de război chineze în strâmtoarea Taiwan, vizează să pună presiuni asupra guvernului prosuveranitate al Partidului Democrat Progresist (DPP).

De exemplu, în timpul ultimelor manevre de amploare ale armatei chineze, care au avut loc după învestirea preşedintelui taiwanez William Lai, în luna mai, presa de stat din China a postat o serie de videoclipuri animate cu bombardarea mai multor oraşe din Taiwan.

În acest context tensionat, societatea civilă taiwaneză organizează în fiecare an o mulţime de activităţi menite să pregătească populaţia, cu exerciţii care includ evacuări de urgenţă şi acordarea primului ajutor în eventualitatea unei invazii.

Un exemplu în acest sens este „Operaţiunea Blue Magpie”, un exerciţiu organizat de Academia Kuma, care va avea loc sâmbătă, pentru a patra oară, într-un parc din Taipei, capitala Taiwanului.

O ficțiune despre „Ziua zero”

CCTV a difuzat documentarul la mai bine de o lună de la publicarea trailerului unui serial intitulat „Zero Day”, care prezintă prima săptămână a invaziei chineze pe insula Taiwan. Prevăzut cu zece episoade, serialul va fi difuzat anul viitor.

Trailerul, care durează timp de 17 minute și 36 de secunde, sugerează că invazia s-ar putea produce într-o zi de martie sau aprilie, când un democrat s-ar pregăti să-i succeadă unui liberal la președinția Taiwanului.

În această perioadă de incertitudine politică, curenții marini sunt și ei favorabili declanșării unei debarcări militare. Dintr-odată, Armata de Eliberare a Poporului susține că a pierdut contactul cu unul dintre avioanele sale, un Shaanxi Y-8, în timp ce survola sudul strâmtorii. Sub pretextul unei operațiuni de salvare, armata chineză impune o blocada totală asupra insulei, care este de facto independentă, dar pe care Beijingul o consideră o regiune rebelă, relatează ziarul francez Le Monde.

În timp ce tinerii taiwanezi sunt chemați să-și salveze insula, rețelele sociale sunt inundate cu știri false precum că armata chineză a cucerit deja insulițe abandondate rapid de armata taiwaneză și că președintele a fugit în străinătate. Războiul psihologic conține și mesaje din partea unor influenceri prochinezi care caută să descurajeze spiritul combativ. „Cei care vă cer să rezistați pe câmpul de luptă nu dau doi bani pe viețile voastre”, spun ei, îndemându-i pe taiwanezi să se resemneze și să cadă la „pace”.

Blocarea totală a navelor comerciale duce economia în impas, într-o țară care exportă majoritatea cipurilor electronice de ultimă generație. Panica cuprinde piețele financiare, cu repercusiuni pe plan global. Locuitorii insulei se grăbesc la bancomate, apoi la rafturile din supermarketuri.

În tot acest haos, chinezii își pun în mișcare colaboraționiștii locali, efectuează atacuri cibernetice și se dedau unor operațiuni de sabotaj care duc la întreruperi în livrarea apei potabile și a electricității. Într-un discurs solemn televizat, președintele în exercițiu face la unitate și rezistență: „Fără libertate, Taiwan nu mai este Taiwan”. Când marina taiwaneză îl intervievează pe un supraviețuitor al avionului chinez pe care l-a salvat pe mare, află că a avut loc o explozie la bord pregătită cu o săptămână înainte de „Zero Day”.

Acest scenariu întunecat este deocamdată o ficțiune de zece episoade – fiecare încredințat unui regizor diferit –, dar provoacă deja mult zgomot în Taiwan, conchide Le Monde.

Urmărește-ne pe Google News