Reportajul Recorder despre banii Bisericii și felul în care se alcătuiesc contractele a stârnit un val de audiență și de dezbatere în online-ul românesc.
Tumult pe internet, consecințe în viața reală
Nu doar că reportajul a adunat aproape 1,6 milioane de vizualizări pe YouTube, în doar două zile de la publicare și mii de distribuiri pe Facebook, dar a produs și efecte. Două demisii au urmat și o sumedenie de reacții pro și contra.
Alex Nedea, unul dintre jurnaliștii Recorder semnalează, pe contul său de Facebook, că investigația colegului său Victor Ilie nu a fost tratată de prea multe televiziuni. Dintre cele specializate pe știri, niciuna nu a preluat informațiile.
Investigația nu și-a găsit un loc în jurnale niciuneia dintre televiziunile de știri din România. Nici generalistele nu s-au înghesuit să-l expună. Una dintre excepțiile marcante a fost Antena 1, a cărui echipă de știri, de la Observator, este distinctă de echipa Antenei 3.
„Felicitări colegilor de la Observator. E singura televiziune unde, eu personal, am văzut subiectul tratat și tratat cum trebuie. Dacă știți că mai sunt și altele, lăsați un comentariu”, a scris pe Facebook, Alex Nedea, jurnalist Recorder.
La mesajul său au răspuns mai mulți utilizatori care au semnalat că pe lângă Observatorul de la Antena 1, și Pro TV, și Kanal D au prezentat investigația „Clanul Marelui Alb”.
„Încă nu au terminat de montat”, a glumit un alt comentator.
Reportajul Recorder dezvăluie cum o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii acționează împreună pentru construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează, susține unul dintre cei surprinși cu camera ascunsă, cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, Patriarhul Daniel, pe care oamenii săi îl numesc „Marele Alb”.
Potrivit Recorder, 1,3 miliarde de lei au fost alocaţi de la buget în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel, numai pentru bisericile din Bucureşti.
La rându-i, BOR a reacționat prin Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt. Acesta a susținut că nu există niciun document semnat de Patriarh în investigație, nimic care să-l lege pe liderul BOR de eventualele nereguli. Bănescu a insistat că cei care vorbeau în numele Patriarhului o făceau fără niciun temei, așa cum se întâmplă în multe cazuri când se aruncă numele celor care conduc instituții, pentru obținerea de avantaje personale de către cei care invocă șefii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro