O investigație cu privire la racheta care a căzut în satul polonez Przewodow, aflat la granița cu Ucraina, este în desfășurare, dar analiza preliminară „sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, după o reuniune a alianței pe tema incidentului.
Vreau să fiu foarte clar, aceasta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală pe măsură ce continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg:
Aliații NATO „și-au manifestat susținerea pentru Polonia și condoleanțe pentru tragedia” care a dus la pierderea a două vieți omenești. De asemenea, alianța „își exprimă clar că va continua să susțină dreptul Ucrainei la autoapărare”, a subliniat Stoltenberg. Secretarul general al NATO și-a reiterat apelul către Moscova „să oprească războiul lipsit de sens” și a subliniat că alianța „va face întotdeauna tot ce este necesar pentru a proteja și apăra aliații”.
Și președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a aterizat marți seară în țara sa și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”, potrivit Onet.
„Nu există motive să credem că incidentul cu rachetă a fost un atac intenționat”, a spus Duda, cu ocazia unei ședințe de urgență a liderilor din Polonia.
„Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusă, produsă în anii 1970. Nu există niciun indiciu că ar fi fost lansată de forțele ruse”, a mai spus președintele polonez, adăugând că „nu există absolut nicio dovadă circumstanțială care să ne permită să concluzionăm că a fost un atac asupra Poloniei”.
Duda a menționat, ca și șeful NATO, că „există o mare probabilitate să fi fost o rachetă de apărare aeriană ucraineană”.
Potrivit unui oficial din cadrul NATO citat de Reuters, și Joe Biden le-a spus aliaților că racheta aterizată în satul Przewodow nu este una trasă de soldații ruși, ci una ucraineană de apărare aeriană. Public, președinte american a spus miercuri dimineață că e „puțin probabil” ca racheta care a atins Polonia să fi fost trasă din Rusia.
Incidentul de marți a avut loc în timp ce Rusia lansa zeci de rachete asupra unor orașe din Ucraina, în ceea ce Kievul spune că a fost cea mai mare serie de atacuri de acest fel din cele nouă luni de război. De asemenea, Kievul afirmă că a doborât majoritatea rachetelor rusești cu propriile rachete de apărare aeriană. Regiunea ucraineană Volînia, aflată chiar peste granița cu Polonia, a fost una dintre multele regiuni care, potrivit Ucrainei, au fost vizate de atacurile Rusiei.
Moscova a respins, de marți seară, orice implicare în incidentul din Polonia
Ministerul rus al Apărării a declarat că niciuna dintre rachetele sale nu a lovit mai aproape de 35 km de granița cu Polonia.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a numit incidentul din Polonia drept „o altă reacție isterică, frenetică, rusofobă, care nu se bazează pe date” a Occidentului, relatează agenția de stat rusă Tass.
El a subliniat că nu există nicio responsabilitate a Rusiei în incidentul din Polonia și a acuzat autoritățile de la Varșovia că puteau să transmită acest lucru încă de la început.
Incidentul din Polonia a arătat de ce niciodată nu trebuie ca și cineva să se grăbească cu afirmații care pot duce la escaladări, a mai subliniat oficialul rus.
Lovitura cu rachete din Polonia dezvăluie disensiunile din NATO
Responsabilitatea pentru atacul cu rachete din Polonia este încă în curs de stabilire, dar modul în care țările au reacționat la incident înainte ca faptele să fie cunoscute a fost revelator, notează BBC, într-un articol semnat de corespondentul diplomatic al publicației, James Landale.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat imediat și l-a numit „un atac cu rachete rusești asupra securității colective” și, ca atare, „o escaladare foarte semnificativă” a războiului. Apoi, ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a numit sugerările potrivit cărora rachetele făceau parte din apărarea aeriană ucraineană „o teorie a conspirației”.
La câteva ore după incident, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe „teroarea rachetelor rusești”, iar miercuri, Kievul nu părea pregătit să recunoască faptul că propria rachetă a fost implicată, notează Reuters.
Potrivit BBC, acest tip de retorică începe să epuizeze răbdarea unor diplomați occidentali. Aceștia se tem că limbajul și cererile uneori maximaliste ale Kievului riscă să contribuie la așa-numita „oboseală privind Ucraina” în rândul aliaților.
Statele baltice aflate în prima linie a frontului cu Rusia au apelat rapid la apărarea colectivă a NATO. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat pe Twitter: „Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat!”. Iar alții au spus că incidentul a demonstrat necesitatea unui sprijin militar și mai mare pentru Ucraina.
Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a sugerat că NATO ar putea oferi mai multă apărare aeriană pentru Polonia și „o parte din teritoriul Ucrainei”.
De asemenea, Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, a declarat că Occidentul ar trebui să acorde Ucrainei mai mult sprijin militar, umanitar și financiar.
În schimb, răspunsul inițial al Statelor Unite și al altor țări occidentale a fost de a face apel la calm și de a aștepta concluziile cu privire la incident, oficialii americani fiind printre primii care au sugerat că rachetele făceau parte din apărarea aeriană ucraineană.
Astfel, potrivit BBC, evenimentele din ultimele 24 de ore sugerează că, dacă războiul s-ar extinde din nou în mod substanțial pe teritoriul NATO, răspunsul aliaților ar putea să nu fie atât de uniform și unit, precum a fost cel de la începutul invaziei ruse în Ucraina.