Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Foto: Haine care au aparținut unor persoane care au murit în închisoarea Sednaya.
Sursa: Profimedia

Prizonieri goi, spânzurați frecvent de gard

„Câinele trebuie să latre, pisica să facă miau, iar cocoșul să cânte”, și-a amintit un fost deținut. Hitler încearcă să-i îmblânzească. Atunci când mângâia un câine, celălalt trebuia să fie gelos.

„Hitler” a fost gardian la o închisoare de la Baza Aeriană Mezze din Damasc, iar sadismul său a fost groaznic, chiar și după standardele Siriei lui Assad.

La Mezze, gardienii spânzurau în mod regulat prizonierii goi de un gard și aruncau apă pe ei în timpul nopților reci. The New York Times a descris cum un prizonier de acolo a fost înghesuit într-o anvelopă și bătut.

El a numărat 19 colegi de celulă care au murit din cauza bolilor grave, torturii sau neglijenței, într-o singură lună.

De la căderea dictatorului sirian, rețelele de socializare s-au umplut de imagini cu prizonieri năuciți și femei care plâng și se bucură de razele soarelui.

Un videoclip postat de un jurnalist turc pe X arată un grup de prizonieri eliberați alergând pe străzi. Unul îl întreabă pe cameraman: „Sunt în închisoare de zece ani. Ce s-a întâmplat?

Video: Membru al Căștilor Albe caută o posibilă secțiune subterană a închisorii Sednayah.
Sursa: X / The White Helemets

Au crezut că i-a eliberat Saddam Hussein

Un alt bărbat care a văzut prizonierii eliberați a spus că unii erau acolo de atât de mult timp încât au crezut că fostul lider irakian Saddam Hussein – care a fost executat în 2006 – i-a eliberat.

Nimic nu a întruchipat mai complet sadismul barbar al regimului lui Bashar al-Assad decât închisorile sale.

Au fost atât un simbol, cât și un mijloc al brutalității regimului și al tacticilor sale opresive.

Rezultatul campaniei sale sistematice de a aresta pe oricine îl considera inamic – fie că este vorba despre protestatari, apărători ai drepturilor omului, disidenți politici, medici care au tratat manifestanți sau persoane din opoziție, precum și membri ai familiei celor de mai sus.

Foto: Un membru al echipelor de intervenție caută un compartiment secret aflat sub închisorea Sednayah.
Sursa: Profimedia

Închisorile, monumente ale violenței

Închisorile sunt, în cele din urmă, monumente ale violenței de stat și ale reducerii la tăcere a opoziției. Tortura, violul, crima: statul le-a aplicat fără discernământ bărbaților, femeilor și copiilor. Sunt infami nu doar în Siria, ci și în Orientul Mijlociu – iar amploarea atrocităților lor este uluitoare.

Rețeaua Siriană pentru Drepturile Omului susține că de la începutul revoluției siriene din martie 2011, peste 157.000 de persoane au fost arestate – inclusiv 5.274 de copii și 10.221 de femei.

De asemenea, peste 15.000 au murit sub tortură în acea perioadă.

Sadismul este revoltător. Noi imagini din interiorul uneia dintre închisori arată o presă de corp, medievală, care pare să fi fost folosită pentru a rupe oase și a executa prizonieri.

Rețeaua pentru drepturile omului a documentat 72 de metode diferite de tortură

Acestea includ electrocutarea organelor genitale sau suspendarea greutăților de ele; arderea cu ulei, tije metalice, praf de pușcă sau pesticide inflamabile; zdrobirea capetelor între un perete și ușa celulei închisorii; introducerea de ace în corp; privarea prizonierilor de haine, baie, toalete.

Mariam Khleif, care a fost închisă pentru că a furnizat provizii medicale rebelilor, a fost ținută într-o celulă la subsol de 3 metri pătrați în care se aflau alte șase femei.

Gardienii au atârnat-o de pereți și au bătut-o. Odată, susține ea, a văzut o femeie plângându-se de foame, iar gardienii i-au umplut fața cu excremente.

Foto: O celulă din închisorea Sednayah.
Sursa: Profimedia

Femeile erau violate în mod repetat

Violența sexuală era endemică. Mariam a fost violată în mod repetat. „La miezul nopții, le duceau pe fetele frumoase la colonelul Suleiman [Juma, șeful Filialei 320 a securității statului sirian din Hama] pentru a le viola”, arată Rețeaua Siriană pentru Drepturile Omului.

El și prietenii săi batjocoreau victimele într-un dormitor alăturat biroului său, care era decorat cu fotografia lui Assad. De asemenea, victimele erau stropite cu arak – un lichior puternic.

Pe măsură ce închisorile se golesc, sirienii de pretutindeni sunt disperați după vești despre cei dragi – mulți care au fost dispăruți de ani.

Așa-numitele fișiere „Cezar”, o colecție de peste 55.000 de fotografii scoase ilegal din Siria în 2013 de un fost fotograf al poliției militare, documentează tortura sistematică și moartea a peste 11.000 de deținuți aflați în custodia guvernului sirian între martie 2011 și august 2013.

Este doar o privire asupra „producției” de crime în masă și tortură cu care s-au confruntat sirienii sub regimul Assad.

Foto: Celule din închisorea Sednayah.
Sursa: Profimedia

Procesul dura între unu și trei minute

Situată în afara Damascului, „Temnița Roșie” se află pe un deal și se întinde pe o suprafață care echivalează cu 184 de stadioane de fotbal, clădirea fiind înconjurată de două câmpuri minate.

Un raport al Amnesty International din 2017 a constatat că mii de oameni au fost uciși prin spânzurare în masă la închisoarea Sednaya, intitulată „Abator de oameni”.

Între 20 și 50 de persoane erau ucise în fiecare săptămână, de obicei în noaptea de luni, dar și în ziua de miercuri. Amnesty estimează că între septembrie 2011 și decembrie 2015 au fost executate între 5.000 și 13.000 de persoane.

Prizonierii erau trimiși la „proces” la unul dintre cele două tribunale de la sediul poliției militare din cartierul al-Qaboun din Damasc. Aceste procese durau „unu până la trei minute” și nu erau decât o parodie a procesului echitabil.

În ziua execuției, prizonierilor li se spunea că sunt transferați într-o închisoare civilă. În realitate, erau duși la subsol și bătuți fără milă, înainte de a fi transferați la închisoarea Sednaya pentru a fi spânzurați.

Foto: Una dintre camerele de tortura ale închisorii Sednayah.
Sursa: Profimedia

Legați în permanență la ochi

Cei care au supraviețuit au îndurat suferințe intense. Erau legați la ochi în permanență, timp în care auzeau sunetul omniprezent al bătăilor și țipetelor care răsunau prin gurile de ventilație.

Atât de constantă a fost violența, încât prizonierii au devenit capabili să distingă între sunetele curelelor și ale cablurilor electrice pe carne și diferența dintre corpurile care erau lovite cu pumnii, cu piciorul sau izbite de pereți.

Unele victime au fost ținute în subteran în celule concepute pentru o singură persoană, dar în care erau înghesuite 15 persoane.

Guvernoratul din Damasc a făcut apel pe rețelele sociale la foștii soldați și lucrători ai închisorilor din regimul lui Bashar al-Assad să furnizeze forțelor rebele codurile de acces pentru ușile subterane electronice.

Aceștia spun că nu au putut să le deschidă pentru a elibera „peste 100.000 de deținuți care pot fi văzuți pe monitoare”. Videoclipurile care circulă online și prin intermediul instituțiilor de știri, inclusiv Al Jazeera, prezintă oameni care depun eforturi pentru a pătrunde în zonele de jos ale închisorii.

Foto: Închisoarea Sednaya, cunoscută și sub numele de „Abatorul de oameni” sau „Temnița Roșie”.
Sursa: Profimedia

Pericol pentru Occident

Acum însă, închisorile sunt golite, iar eliberare acestor prizonieri, desigur, prezintă un pericol pentru Occident.

Apoi este tabăra de refugiați Al-Hawl, situată în nordul Siriei, care găzduiește aproximativ 50.000 de prizonieri, inclusiv mireasa britanică ISIS Shamima Begum.

Deși numărul exact de jihadiști din lagăr este neclar, rapoartele sugerează că ISIS exercită o influență semnificativă asupra unor părți ale lagărului, folosindu-l pentru îndoctrinare.

Această parte a Siriei este condusă de forțele kurde, care se tem acum că armata națională siriană susținută de Turcia ar putea avansa pe teritoriul său.

Dacă se întâmplă acest lucru, nu va mai avea resursele pentru a supraveghea tabăra, ceea ce ar duce la un alt posibil exod.

 
 

Urmărește-ne pe Google News