Unul dintre cele mai clare semne ale unui motor cu probleme o reprezintă supraîncălzirea acestuia, iar astăzi îți vom spune cum poți evita o asemenea situație.
Cuprins:
De ce se supraîncălzește motorul?
Cauzele apariției fenomenului de supraîncălzire a motorului sunt multiple, însă toate sunt asociate cu defectarea sistemului de răcire, care elimină căldura cu ajutorul radiatorului. Acest sistem este format dintr-o pompă de apă, un termostat, un ventilator, un radiator și furtunuri.
Răcirea se face cu ajutorul lichidului de răcire (antigel), iar cea mai frecventă cauză a supraîncălzirii motorului este nivelul scăzut al acestuia. Rolul antigelului este de a răci piesele încălzite ale motorului.
Supraîncălzirea motorului apare și din cauza modului în care antigelul circulă prin instalație. Dacă apar scurgeri la nivelul sistemului de răcire, implicit nivelul lichidului scade, iar acesta este „înlocuit” cu aer ceea ce determină blocaje și oprirea circulației în sistemul de răcire.
Dacă nivelul este sub minim, piesele componente ale propulsorului nu vor fi răcite corespunzător și, implicit, se vor supraîncălzi.
Pompa de apă are rolul să asigure circulația lichidului de răcire, iar dacă rulmentul sau rotorul acesteia se defectează, motorul se va supraîncălzi din cauza funcționării necorespunzătoare a întregului sistem.
Pe timp de iarnă, atunci când temperaturile exterioare coboară mult sub 0 grade Celsius, iar lichidul de răcire nu este suficient de concentrat, pot apărea blocaje din cauza coagulării acestuia în sistemul de răcire al mașinii. Dacă antigelul îngheață, avariile pot fi foarte grave.
În același timp, uleiul de motor are rolul de a lubrifia componentele interne ale acestuia și de a evita fricțiunea care poate duce la creșterea temperaturii motorului.
- Ce este frâna de motor și când trebuie să o folosești
Cum știi că se supraîncălzește motorul?
Toate mașinile dispun de un indicator de temperatură, care este amplasat de obicei în instrumentarul de bord.
Există trei tipuri de indicatoare. Primul este sub forma unui cadran clasic, fără cifre, pe care sunt trecute doar literele C (n.n. – cold = rece) și H (n.n. – hot = fierbinte), aceasta din urmă având în dreptul său o linie roșie.
Al doilea este sub forma unui ceas gradat de la 40 la 120 grade Celsius, zona roșie fiind cea cuprinsă între valorile 100 și 120. Mașinile de ultimă generație care vin cu instrumentar de bord complet digital dispun, evident, și de indicator de temperatură digital
Temperatura normală a lichidului de răcire este determinantă pentru funcționarea optimă a oricărui propulsor cu ardere internă și se situează între valorile 85 și 110 grade Celsius.
În cazul în care temperatura va urca până în zona roșie, adică peste 110 grade Celsius, iar martorul de avertizare de culoare galbenă se va aprinde în bord înseamnă că și-a făcut apariția fenomenul de supraîncălzire, care se manifestă printr-un abur dens care răzbate dinspre motor.
- Iată și care sunt cele mai frecvente probleme la motorul mașinii
Ce trebuie să faci când se supraîncălzește motorul?
În momentul în care apare fenomenul de supraîncălzire va trebui să tragi cât mai urgent mașina pe dreapta, dar fără să frânezi brusc, și apoi să oprești motorul pentru a preîntâmpina avarierea gravă a motorului.
Atenție! Nu încerca sub nici o formă să repornești motorul și nici nu te grăbi să ridici capota pentru că riști să suferi arsuri din cauza aburului foarte încins. Așteaptă câteva minute până să ridici capota.
Totodată, nu îndepărta imediat capacul radiatorului sau cel al rezervorului de antigel deoarece există pericolul producerii unei explozii având în vedere presiunea foarte ridicată din interior.
În situația fericită în care trebuie doar să completezi nivelul lichidului de răcire, dar nu ai antigel în mașină, poți să completezi cu apă distilată sau cu apă. Oricum, va trebui să ajungi în service cât mai repede pentru a remedia problema. Îți recomandăm ca, înainte de a completa cu antigel, să te asiguri că nu există scurgeri la nivelul sistemului de răcire.
Pentru a reporni motorul trebuie să mai aștepți câteva minute din momentul în care ai completat nivelul lichidului de răcire. Dacă după pornire fenomenul de supraîncălzire își va face din nou apariția, oprește motorul și sună după ajutor.
În funcție de tipul defecțiunii, mecanicii vor trebui să înlocuiască pompa de apă, lichidul de răcire, termostatul, uleiul de motor sau furtunele. De asemenea, dacă este cazul, vor remedia și eventualele defecțiuni apărute la nivelul radiatorului.