Expunerea indelungata la soare si nerespectarea sfaturilor medicilor se poate incheia cum nu se poate mai rau. Spitalele si serviciile de ambulanta se confrunta tot mai des cu cazuri de pacienti „doborati” de caldura. Medicii atrag atentia ca in mod deosebit copiii sub un an trebuie foarte atent protejati. Sugarii trebuie sa bea si ei multe lichide intrucat se deshidrateaza foarte usor si pot face febra foarte mare, chiar de 40 de grade, care le pune viata in pericol. „In functie de greutatea si de starea de sanatate a copilului, medicul trebuie sa spuna cate lichide pot primi acestia. Evitati sa-i plimbati pe bebelusi in soare intre orele 11 si 17”, spune dr. Lucia Oana, medic coordonator la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB).
In Bucuresti, conform datelor SAMB, peste 100 de persoane au avut de patimit in ultimele 24 de ore de pe urma caldurii. Medicii spun totusi ca nu s-a atins inca „varful” solicitarilor pentru o zi caniculara. De joi si pana ieri dupa-amiaza, numarul bucurestenilor care au cazut in strada a fost de 57. Alti 36 de pacienti au facut spasmofilii si 18 persoane (majoritatea femei) au suferiut lipotimii (lesinuri).
Si in judetul Alba multe persoane au ajuns la spital in ultimele 24 de ore, cu diagnosticul de insolatie. O femeie a lesinat, ieri, in timp ce astepta un tren in gara, iar un barbat de 47 de ani caruia i s-a facut rau pe strada a fost dus de urgenta la spital.
La Iasi, spitalele s-au confruntat in ultimele zile cu o crestere alarmanta a numarului de persoane care au suferit accidente cerebro-vasculare si preinfarcturi din cauza temperaturilor ridicate (in medie, zece cazuri pe zi).
La Oradea, cadrele medicale de la ambulanta au avut ieri o dimineata grea. Ele au trebuit sa intervina in circa 15 cazuri de lipotimii, adica oameni care au lesinat din cauza caldurii. Spre deosebire insa de alti ani, cand cazurile de lipotimii erau frecvente pe strada la orele amiezii, cazurile de ieri s-au intamplat in majoritate la locul de munca. Doua s-au consumat acasa.
Echipele de urgenta ale Ambulantei au actionat in diferite zone ale orasului, fiind solicitati in general la firme mari, cu multi angajati, care lucreaza afara sau in interior supraincalzit. E si cazul sectiei de textile de pe str. Brancoveanu, sau la Benzinaria SMO sau in piete. Din cele 15 cazuri de lesinuri, majoritatea au fost femei tinere, iar restul barbati in puterea varstei.