Se ştie că pânza a dispărut de la Constantinopol în anul 1204, în timpul celei de-a patra cruciade, şi nu a revenit în atenţia publicului larg decât la mijlocul secolului al XIV-lea. Aşadar, unde a dispărut preţioasa pânză a creştinilor pentru 150 de ani?
În anul 1287 era folosit la ritualurile de iniţiere
Răspunsul a venit înaintea Paştelui, de la Vatican. În “LObsservatore Romano”, ziarul Sfântului Scaun, istoricul Barbara Frale a adus la lumină un document în care Arnaut Sabbatier, un tânăr francez care a intrat în ordinul templierilor în anul 1287, povestea că, la acea vreme, ca parte a iniţierii sale a fost dus la “un loc secret în care numai fraţii Templului aveau acces”. Acolo, i-a fost arătată “o pânză lungă, pe care era imprimat chipul unui om” şi a fost instruit să sărute de trei ori partea inferioară a pânzei.
Barbara Frale a mai precizat că printre alte presupuse infracţiuni, cum ar fi homosexualitatea, cavalerii au fost acuzaţi de adorarea idolilor, în special a unui “chip bărbos”. În realitate, mai spune ea, aceştia venerau giulgiul din Torino.
Templierii au salvat relicva pentru a se asigura ca aceasta nu va cădea în mâinile unor grupuri de eretici, cum au fost, de exemplu, cei care susţineau că Hristos nu a avut un corp uman, ci a fost doar apariţia unui om, şi ar fi putut, prin urmare, să nu fi murit pe cruce. Astfel, ar fi fost demolat cel mai important eveniment din istoria creştinilor: Învierea Domnului.
← În această pânză a fost învelit Iisus Hristos după crucificare
Giulgiul din Torino, numit de unii creştini Sfântul Giulgiu, este o pânză de in, păstrată la capela regală a Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din Torino şi pe care se află imprimată imaginea corpului unui om care prezintă semne de agresiune fizică, în special de crucificare. De-a lungul timpului, pânza a generat numeroase controverse între credincioşii creştini, care îl consideră o relicvă deosebit de preţioasă (linţoliul în care a fost învelit Iisus Hristos după crucificare), şi comunitatea oamenilor de ştiinţă, care consideră că este vorba de un fals.
Au fost arşi pe rug într-o zi de vineri, 13
Cavalerii Templieri au format unul dintre cele mai cunoscute ordine militare creştine. Acesta a fost creat în 1096, după prima cruciadă pentru a asigura călătoria în siguranţă a numeroşilor pelerini europeni către Ierusalim. Cavalerii Templieri puteau fi recunoscuţi după hainele albe cu o cruce roşie, distinctivă, şi erau printre cel mai bine echipaţi, antrenaţi şi disciplinaţi războinici din perioada cruciadelor. Când au apărut zvonuri despre ceremoniile iniţiatice secrete ale acestora, regele Filip al IV-lea al Franţei a început să facă presiuni asupra Papei Clement al V-lea să fie desfiinţat. Vineri, 13 octombrie 1307, regele Filip a arestat majoritatea membrilor Ordinului, inclusiv pe Marele Maestru Jacques de Molay, şi, după ce le-a obţinut mărturisirile prin tortură, i-a ars pe rug.