Potrivit minutei Curții de Apel București, din ziua de luni, 14 septembrie 2020, Ioan Gușan a fost achitat de Curtea de Apel București, deoarece “nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. Sentința poate fi atacată cu apel.
Conform ziare.com, Curtea de Apel București a dat mai multe achitări în acest dosar, în cazul complicilor lui “Nicu Patron”, dar și câteva condamnări. Întreaga minută a judecătorilor poate fi studiată pe portalul instanțelor.
Acuzațiile DIICOT: evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă
În dosarul DIICOT, în care a și fost arestat timp de doi ani, mafiotul moldovean este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă. Pe scurt, Nicu Patron este acuzat că și-a investit banii negri în două fabrici ilegale de țigări în România.
Ion Gușan a cumpărat cele mai bune utilaje pentru cele două fabrici clandestine ridicate în România și a angajat personal calificat. Afacerea ilegală a lui Gușan era extrem de profitabilă, cele două fabrici produceau câte 260.000 de țigarete în patru ore de muncă. Tutunul vrac era adus din Bulgaria, iar muncitorii erau din Republica Moldova.
A angajat un asasin pentru uciderea unui milionar rus
Procurorii DIICOT au explicat că Nicu Patron a fost încoronat “hoț în lege”, titlul fiindu-i acordat de liderii grupărilor criminale aflați la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui “cod de reguli” cu circuit închis, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane.
El este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei și “judecarea” celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale, precum și pentru colectarea, evidența și distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activitățile infracționale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu.
Gușan este recunoscut de toți liderii grupărilor infracționale internaționale ca “lider suprem”. Celebritatea i se datorează după ce l-a angajat pe asasinul Vitalie Proca să-l ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbuntov.
Potrivit unui articol Rise Project, la începutul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gușan a fost “botezat” drept “vor v zakone” – ceea ce în rusă înseamnă “hoț în lege”.
Totul despre gruparea “Patron”
Gruparea “Patron” este organizată pe principii militare și funcționează după toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit “obceac”, în care se varsă profiturile obținute din activități criminale. “Hoții în lege” se bucură de acest statut toată viața și au drept de moarte asupra membrilor grupării care încalcă legile nescrise ale organizației.
Teritoriul tradițional al grupării “Patron” include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei – chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.
Fiul unei judecătoare din Prahova, fost polițist, implicat
În gruparea lui Nicu Patron a fost cooptat Daniel Trandafirescu, fost polițist, în prezent avocat, fiul judecătoarei Zinica Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova. Acesta fost racolat de interlopul moldovean Valeriu Gori, omul de încredere al lui Ion Gușan.
Procurorii DIICOT au explicat că Trandafirescu avea rolul de a asigura “protecția” pe zona județului Prahova, “în sensul de a afla în timp util orice eventual demers al autorităților de poliție sau control referitor la posibila identificare a locației fabricii clandestine”.
Mai multe detalii din minuta judecătorilor, pe ziare.com.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro