Beijingul a criticat declanșarea unei anchete internaționale asupra originii coronavirusului și a susținut că aceasta este o “manevră politică”, respingând în continuare toate acuzațiile, scrie The Guardian.
Australia este una dintre cele mai vocale țări care critică Beijingul, deoarece solicită o investigație privind originile și răspândirea virusului, care a apărut în China la sfârșitul anului trecut și a ucis acum peste 200.000 de oameni în întreaga lume.
Luni, Hu Xijin, redactorul-șef al ziarului de stat Global Times a scris pe Weibo că legăturile dintre Australia și cel mai mare partener comercial al său, China, s-ar putea deteriora la fel de mult ca relațiile dintre Beijing și Washington.
După epidemie, trebuie să fim mult mai conștienți de riscurile pe care ni le asumăm atunci când facem afaceri cu Australia și, de asemenea, când trimitem copiii noștri să studieze acolo. Australia este întotdeauna acolo, și ne face probleme. Este precum guma de mestecat lipită pe talpa încălțămintei din China. Uneori trebuie să găsești o piatră de care să rămână lipită.
Hu Xijin, redactorul-șef al ziarului de stat Global Times:
Comentariile lui Hu se regăsesc și în atitudinea ambasadorul Chinei în Australia, Jingye Cheng, care a declarat presei australiene, la sfârșitul săptămânii, că solicitarea unei anchete poate duce la boicotarea importurilor din Australia.
“Poate că oamenii obișnuiți vor spune: «De ce să bem vin australian? Consumă carne de vită australiană?”, a spus Cheng pentru Australian Financial Review.
În cadrul unui briefing de luni, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China, Geng Shuang, a descris apelurile internaționale pentru o anchetă ca fiind un demers eșuat de la început.
Fără să numească în mod special Australia, el a spus: “Unii politicieni încearcă să facă manevre politice asupra originii virusului pentru a distruge alte țări, dar încercările lor nepopulare nu vor reuși niciodată”.
Geng a adăugat: “Sarcina urgentă pentru toate țările este să se concentreze pe cooperarea internațională, mai degrabă decât să arate cu degetul, să solicite responsabilitate și alte abordări non-constructive”.
Originea apariției coronavirusului a devenit un subiect din ce în ce mai arzător, iar de fiecare dată Beijingul respinge absolut orice acuzații.
China a respins ideea că virusul, descoperit pentru prima dată în orașul central chinez Wuhan, ar fi putut avea originea în altă parte, în timp ce SUA susțin că ar fi putut scăpa de la un laborator chinez.