Parlamentul german a recunoscut genocidul armean din 1915, spre nemulțumirea Turciei. Ankara a avertizat anterior că votul va afecta relațiile dintre cele două țări. În urma acestei decizii, Turcia și-a rechemat ambasadorul de la Berlin, relatează Bild.
Camera inferioară a Parlamentului german a aprobat o moţiune prin care uciderea armenilor în Imperiul Otoman, în urmă cu un secol, este recunoscută drept genocid. Moţiunea a fost adoptată cu un singur vot împotrivă şi o abţinere
Istorici estimează că până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de otomani în perioada Primul Război Mondial. Totodată, numeroşi experţi consideră că este vorba despre primul genocid din secolul al XX-lea, relatează BBC News. Totodată, aproximativ 20 de state, printre care și Franța, au recunoscut genocidul armean.
Turcia neagă că aceste masacre, care au început în 1915, constituie un genocid şi susţine că este vorba despre victime ale războiului civil şi unor tulburări. Totodată, Ankara insistă că acest bilanţ este exagerat.
În urma votului din Parlamentul german, Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Berlin. Anterior, un purtător de cuvânt al aflat la putere în Turcia, AKP, a avertizat că votul va afecta grav relaţiile bilaterale. De partea cealaltă, Armenia a salutat decizia Germaniei.
„În timp ce Germania şi Austria, ca foşti aliaţi ai Imperiului Otoman, recunosc acum partea lor de responsabilitate în Genocidul armean, autorităţile din Turcia continuă cu încăpăţânare să respingă genocidul comis de Imperiul Otoman”, a declarat ministrul armean de externe Edward Nalbandian, într-un comunicat.