„Dacă avea de exprimat un punct de vedere, trebuia să îl exprime în cursul procesului de avizare, în cadrul Guvernului. Din punctul meu de vedere, proiectul de lege privitor la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a putea participa la livrarea serviciilor în cadrul sistemului 5G este un proiect foarte corect, un proiect pe care noi îl susţinem şi, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, mă voi implica personal pentru a fi adoptat”, a declarat Ludovic Orban.
El a subliniat că există o decizie a coaliției de a sprijini acest proiect de lege.
„Discuţia în coaliţie a fost mai de mult privitor la proiectul de lege în ansamblu şi, evident, coaliţia şi-a exprimat un punct de vedere favorabil. Nici ministrul economiei Năsui nu a pledat, în acea scrisoare, să nu fie adoptat proiectul de lege al Guvernului, s-a referit la o procedură care ţine de acordul Comisiei Europene, de notificare a Comisiei Europene privitor la proiectul de lege. Din punctul meu de vedere, este suficientă o informare, iar trendul european este în această direcţie”, a explicat Orban.
Într-o adresă trimisă de ministrul economiei, Claudiu Năsui, către Anca Dragu, președinta Senatului, acesta îi cere amânarea dezbaterilor parlamentare pe tema proiectului de lege privind tehnologia 5G, potrivit Adevărul. Mai exact, problema ar fi că nu a fost notificat Executivul comunitar cu privire la proiect. Premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins de această cerere, mai ales că legea fusese deja aprobată în coaliție și în Executiv.
Năsui a revenit joi și a spus că susține legea, iar procedura parlamentară merge mai departe, deoarece legea nu necesită notificare la Bruxelles.
Guvernul a aprobat, pe 15 aprilie, un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.