Maghiarii sfidează NATO

Refuzul oficialilor maghiari de a participa la discuțiile de la Budapesta subliniază ambiguitatea politicii externe a țării și stârnește îngrijorări legate de relațiile cu Moscova. Diplomații NATO cu sediul la Budapesta au fost ignorați atunci când au vrut să discute despre politica neclară a țării față de aliați.

Miercuri, autoritățile maghiare au refuzat invitația de a participa la o reuniune la Budapesta a tuturor ambasadorilor și consilierilor militari din țările NATO staționate în Ungaria, potrivit sursei citate.

Obiectivul era să se discute despre politica Budapestei de consolidare a relațiilor cu Rusia și China.

„Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri. Faptul că a fost necesară o discuție despre politica de «neutralitate» a unui aliat vorbește de la sine”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman.

Ungaria, un aliat problematic al NATO

Ungaria devine un aliat problematic în NATO și UE, în contextul în care Occidentul sprijină Ucraina și încearcă să sancționeze Rusia.

Deși face parte de 25 de ani din Alianța Nord-Atlantică, Ungaria a blocat rambursările UE pentru livrările de arme către Ucraina și a îngreunat utilizarea activelor rusești înghețate pentru a sprijini Kievul.

Între timp, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, care nu a participat la reuniunea NATO, va vorbi la o conferință de securitate în Belarus alături de oficiali ruși.

Premierul Viktor Orbán, promotor al neutralității economice, a câștigat recent un aliat în premierul slovac Robert Fico, care plănuiește o vizită la Moscova anul viitor.

Foto: Premierul ungar Viktor Orban (stânga) și președintele rus Vladimir Putin
Sursa: Hepta

Apropiere de Moscova

Viktor Orbán a adoptat o diplomație independentă, subminând adesea eforturile UE și NATO.

În iulie, el a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, ignorând mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru crime de război. Acest lucru a stârnit indignarea UE, care contestă legitimitatea reprezentării blocului de către Orbán, în condițiile în care Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Recent, Orbán a fost la Tbilisi pentru a susține partidul de guvernământ din Georgia, sprijinit de Rusia, în fața acuzațiilor de fraudă electorală formulate de alte țări UE.

„El nu vorbește în numele țărilor din Europa, nu vorbește în numele Suediei, poate că vorbește în numele Rusiei, dar nu vorbește în numele nostru, al tuturor”, a criticat premierul suedez Ulf Kristersson apariția lui Orbán în Georgia.

Tot mai mulți oficiali sunt îngrijorați că Ungaria se transformă într-un partener nesigur din cauza apropierii de Moscova și a eforturilor lui Orbán de a atrage investiții chineze pentru a construi mai multe de fabrici de automobile în țară.

„Politica recent anunțată de „neutralitate” economică a Ungariei și dependența sa tot mai mare de Moscova și Beijing au implicații de securitate pentru Statele Unite și interesele euroatlantice”, susține ambasadorul american Pressman, conform sursei citate.

Foto: Summit-ul NATO de la Washington din iulie 2024
Sursa: Hepta

Noi tensiuni în interiorul NATO

Deși nu există un mecanism de excludere a Ungariei din NATO, cea mai mare alianță de apărare din lume, îngrijorările legate de politica lui Orbán persistă. Totuși, diplomați din alte țări NATO afirmă că oficialii maghiari nu sunt excluși din schimbul de informații sau din discuții, potrivit Politico.

Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO, a subliniat că, deși Ungaria are acces la documentele NATO, simpatia sa față de Rusia ar putea afecta schimbul de informații.

„Dacă Ungaria își exprimă un fel de simpatie pentru punctele de vedere ale Rusiei sau pentru [o] abordare rusă a unora dintre crizele din Europa și din jurul ei, capacitatea de a împărtăși lucruri va deveni o problemă. Nu cred că am ajuns încă acolo”, a spus aceasta.

Un diplomat NATO a declarat că au existat „îngrijorări serioase” din cauza ultimelor acțiuni și retorici ale Ungariei.
Reuniunea de miercuri „ar fi fost o ocazie utilă pentru Ungaria de a se explica în fața aliaților săi, dar aceștia au fost absenți de la discuție”, a adăugat diplomatul.

Orbán, care speră într-o victorie a lui Donald Trump la alegerile din SUA, a obținut derogări pentru ca Ungaria să nu participe la misiuni NATO, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina.

Totuși, Ungaria continuă să contribuie la misiunile NATO, având un rol activ în Kosovo și găzduind un comandament important.

Aderarea Ungariei la NATO în 1999 a marcat o schimbare semnificativă, Orbán a denunțat atunci „relația nenaturală” care a făcut țara sa dependentă de Moscova și a sărbătorit „puterea de ocupație” care și-a retras trupele din Ungaria în 1991.

„Cu toții putem simți, în modul cel mai direct, adevărata securitate pe care o înseamnă apartenența la NATO”, a declarat el la acea vreme.

Urmărește-ne pe Google News