Pe de altă parte, The Guardian scrie că, potrivit presei locale, au explodat mine terestre în zona care separă cele două Corei şi s-ar fi înregistrat „victime multiple” în rândul soldaţilor nord-coreeni. Incidentele au loc cu câteva ore înainte de vizita președintelui rus Vladimir Putin la Phenian, relatează news.ro.

În jur de 20-30 de soldaţi nord-coreeni au încălcat linia de demarcaţie cu 20 de metri în interiorul zonei demilitarizate, marţi dimineaţă, şi s-au întors imediat spre Nord după ce militarii sud-coreeni au tras focuri de avertisment, a anunțat un oficial al JCS. Potrivit agenției de presă Yonhap, JCS nu crede că încălcarea a fost intenţionată.

Pe de altă parte, soldaţii nord-coreeni au, de asemenea, mai multe victime în rândurile lor, din cauza exploziei unor mine antipersonal în zona demilitarizată, a declarat presei oficialul JCS.

Armata nord-coreeană a desfăşurat diverse activităţi de-a lungul liniei de demarcaţie, inclusiv desfăşurarea de soldaţi şi plantarea de mine terestre, a adăugat oficialul JCS. Astfel de activităţi par să facă parte din eforturile de a întări controlul la frontieră şi de a împiedica nord-coreenii să dezerteze în Sud, a explicat oficialul.

„Armata sud-coreeană urmăreşte îndeaproape activităţile armatei nord-coreene în zona liniei de front şi lucrează totodată îndeaproape cu Comandamentul Naţiunilor Unite”, a declarat oficialul de la Seul.

Incidentul a avut loc în contextul în care Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord marţi şi miercuri, pentru prima dată în ultimii 24 de ani.

Şi săptămâna trecută armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment după ce aproximativ 20 de soldaţi nord-coreeni au trecut pentru scurt timp graniţa, au declarat oficialii de la Seul.

La rândul său, presa locală a relatat marţi că armata Coreei de Nord a înregistrat „victime multiple” după ce au explodat mine terestre la graniţa cu Sudul. Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap s-a referit la „victime” provocate de explozia unor mine, în timp ce site-ul NK News a citat armata care a declarat că mai mulţi soldaţi au fost „mutilaţi sau ucişi”.

Totuşi, incidentul cu minele nu pare să aibă legătură cu cel anunţat de JCS, cu zeci de soldaţi nord-coreeni care au trecut pentru scurt timp graniţa marţi, pentru a doua oară în mai puţin de două săptămâni, şi care s-au retras după ce s-au tras focuri de avertisment.

Zona demilitarizată (DMZ) separă cele două Corei de când conflictul lor din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, dar nu cu un tratat de pace. Fâşia de teren de patru kilometri lăţime care separă cele două state din Peninsula Coreeană este puternic minată, pentru a descuraja trupele inamice să facă incursiuni.

Soldaţii nord-coreeni răniţi în exploziile minelor de teren lucrau la amplasarea de mine suplimentare de-a lungul frontierei, a declarat un oficial din cadrul JCS.

Incidentele au loc într-un moment de creştere a tensiunilor între Phenian şi Seul.

În ultimele săptămâni, Nordul a trimis peste 1.000 de baloane încărcate cu gunoaie în Sud, unde activiştii au răspuns cu baloane care conţineau pliante anti-nord-coreene şi stick-uri încărcate cu muzică K-pop şi seriale TV.

De asemenea, Sudul a suspendat un acord din 2018 menit să reducă tensiunile transfrontaliere şi a reluat difuzarea de muzică pop şi propagandă prin difuzoare instalate de-a lungul frontierei.

Coreea de Nord a desfăşurat sute de trupe pentru a pune mine, a construi ziduri şi a consolida drumurile în ultimele săptămâni, a precizat Yonhap.

Urmărește-ne pe Google News