Cuprins:
Banatul primește Transporturile
Pe de altă parte, PSD a venit la Ministerul Justiției cu surpriza Radu Marinescu, deputat de profesie avocat, apropiat de controversatul Doru Petrescu, om de afaceri decedat în 2022, cunoscut cu numele Doru „Măgaru” și având legături cu mediul interlop al Craiovei.
Împărțeala noului guvern a ajuns la final, iar PSD a primit opt ministere, plus o funcție de vicepremier – pentru Marian Neacșu, mână dreaptă a lui Sorin Grindeanu. În tolba PSD intră mult disputatul Minister al Transporturilor, pentru Sorin Grindeanu, un portofoliu vizibil și important electoral, pentru că în 2025 vor continua inaugurările de loturi de autostradă.
Practic, este ministerul pe care-l primește Banatul. Tot la PSD mai merg cu două ministere-cheie: Munca (având în componență acum și Familia) și Sănătatea, unde vor continua Simona Bucura-Oprescu (sprijinită de puternicul lider Ion Mînzînă) și Alexandru Rafila (ca reprezentant a Moldovei).
Transilvania îl dă ca ministru social-democrat pe Bogdan Ivan, care va conduce acum Economia și Digitalizarea, în timp ce la Justiție există un „garantat Olguța și Manda”.
Avocatul Liei Olguța Vasilescu, propus la Justiție
Nominalizatul pentru Justiție, Radu Marinescu, proaspăt ales deputat, este avocat de penal, având în portofoliu numeroși clienți celebri în zona Olteniei, dar și pe plan național.
Unul dintre aceste nume este Doru Petrescu „Măgaru”, om de afaceri având businessuri cu clanuri interlope din Craiova, despre care surse politice și presa locală susțin că l-a nășit pe Radu Marinescu.
Marinescu devine al doilea nume important pe Justiție avansat recent la centru din zona Olteniei. Primul este Ionuț Ciprian Spiridon, fostul șef al DIICOT Craiova, numit prim-adjunct al procurorului general Alex Florența. DIICOT Craiova a bâjbâit la prinderea criminalului Gheorghe Dincă, în cazul Caracal.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6PNL e pe un butoi de pulbere
Liberalii par să se afunde în noi conflicte interne. Ilie Bolojan a ratat obținerea Ministerului Dezvoltării, ajuns la UDMR, a ratat și obiectivul Transporturi. Mai mult, PNL nu mai are nici minister avizator (Justiție sau Finanțe). La liberali au ajuns Afacerile Interne, unde va continua Cătălin Predoiu, un politician greu perceput ca om de partid.
Liberalii au mai primit Energia (unde va continua Sebastian Burduja, potrivit informațiilor Libertatea), după negocieri dure, deoarece erau pe cale să rămână și fără acest portofoliu. La PNL mai merg Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Ministerul Mediului. Boloș va reveni la MIPE, instituție aflată cu an în urmă în ceea ce privește cererile de plată.
Surprizele din noul guvern
Iar la final sunt două surprize: la Externe va ajunge Emil Hurezeanu (foarte cunoscut jurnalist și ambasador în ultimii zece ani), iar la Educație este propus Daniel David (rectorul UBB).
Surse liberale au explicat că Bolojan i-a vrut pe cei doi în guvern ca să le crească notorietatea și pentru a putea să-i testeze ca potențiali prezidențiabili, nefiind bătută în cuie nominalizarea lui Crin Antonescu.
Liberalii sunt în conflict și la nivel parlamentar. De exemplu, unor organizații din sud, cum e cazul Giurgiului, nu i-a căzut bine faptul că Lucian Bode va conduce Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, cu toate că de-abia a reușit să obțină mandatul de parlamentar, în timp ce filiala Giurgiu a obținut un rezultat electoral excelent.
De asemenea, o altă nemulțumire este legată de impunerea ca secretar la Cameră a Arinei Moș, care a fost aleasă deputată de Bihor (deci în județul lui Ilie Bolojan).
Sursa: Administrația Prezidențială
UDMR iese întărit
Partidul condus de Kelemen Hunor iese întărit din negocieri. Ministerul Dezvoltării, de unde sunt distribuiți bani pentru primării și consilii județene, va fi condus din nou de Cseke Attila. Mai mult, deși urmează un an 2025 dificil, UDMR și-a asumat să conducă Ministerul Finanțelor, al doilea portofoliu ca importanță în guvern după cel al premierului. Tanczos Barna ar urma să ocupe funcţia de ministru al finanţelor şi viceprim-ministru.
Ministrul de finanțe poate descâlci situația economică a unui guvern sau o poate îngropa, iar UDMR și-a asumat sarcina ingrată să scoată la liman situația bugetară a României.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Moshu • 23.12.2024, 14:26
Unu' care-si castiga greu pita la libertatea,a inventat "butoiul cu pulbere" ! Chiar nu va este jena domnu'.. ?? Cine naiba crezi ca dorea finantele acum ? Daca au acceptat ungurii,era normal sa primeasca ceva "bun" in compensare !!Dar "e grele bre" astea cu logica !!