Grupul de cercetare american a publicat joi un raport care detaliază intensificarea colaborării dintre Iran și Rusia de la invadarea Ucrainei. Conform acestuia, Iranul furnizează drone Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina și, posibil, conduce atacuri cibernetice pentru a sprijini invazia rusă.
Iranul face atacuri informatice contra NATO
ISW scrie că Iranul a organizat atacuri cibernetice împotriva NATO.
Conform acestuia, un grup de hackeri din Irak, numit Farigh al Tahereh, ar fi condus atacuri împotriva unor site-uri românești în data de 15 iulie, inclusiv cel al Poliției de Frontieră.
Raportul spune că în presa iraniană grupul hackeri este descris drept „grup irakian de rezistență”, terminologie utilizată de obicei pentru a descrie intermediari iranieni.
Conform ISW, Farigh al Tahereh este fie aripa cibernetică a unui grup proiranian din Irak, fie o interfață a Gardienilor Revoluției, aripa de elită a Armatei iraniene.
Iranul ar fi țintit Poliția de Frontieră pentru a amenința Europa cu un influx copleșitor de migranți sau refugiați adus de invazia rusă a Ucrainei sau consecințele globale ale penuriei de alimente.
Raportul Institutului privind Studiul Războiului privind colaborarea dintre Rusia și Iran:
SRI știe de o tentativă, dar nu are competențe asupra MAI
Contactat de Libertatea, Serviciul Român de Informații (SRI) – care deține în structura sa centrul național Cyberint, care se ocupă de combaterea atacurilor informatice, confirmă o „tentativă” de atac. Însă instituția spune că nu se ocupă de protejarea site-urilor din subordinea Ministerului de Interne (MAI).
„Confirmăm faptul că a existat o tentativă de atac a grupării Al Tahrea Team posibil din Iran, care a vizat site-ul Poliției de Frontieră! Nu avem competențe referitoare la protecția infrastructurilor MAI. Atunci când este cazul sau de fiecare dată când ne este solicitat sprijinul cooperam cu instituțiile abilitate”, a arătat SRI pentru Libertatea.
Serviciul a mai spus că în ultimele luni au existat „multiple valuri de atacuri cibernetice revendicate de grupări proruse”, însa nici unul din site-urile protejate de SRI prin intermediul proiectului Țițeica nu a fost afectat.
- Prin programul Țițeica, SRI asigură protejarea infrastructurii de informații pentru un număr de 54 de instituții critice.
Nicio problemă la Poliția de Frontieră
În schimb, Poliția de Frontieră spune că nu a detectat niciun fel de atac, iar în sistemele instituției nu au existat disfuncționalități, intrarea și ieșirea din țară derulându-se normal.
„Poliția de Frontieră nu a înregistrat în perioada semnalată un atac cibernetic asupra site-ului instituției. Totodată vă precizăm că în sistemele PFR nu au existat disfuncționalități care să aibă efecte asupra tranzității frontierei române, controlul documentelor de călătorie fiind realizat folosind infrastructura IT&C intranet a PFR”, conform unui răspuns al instituției pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro