Statele Unite
Preşedintele american Barack Obama le-a cerut tuturor partidelor din Turcia să susţină Guvernul ales democratic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Totodată, el a făcut apel la reţinere, pentru a evita violenţele şi vărsarea de sânge. Ulteiror, liderul de la Casa Albă a convocat o reuniune cu consilierii săi în probleme de securitate și afaceri externe, în legătură cu situația din Turcia. La rândul său, secretarul american de stat John Kerry, afla la Moscova, a avertizat că „Statele Unite urmăresc cu cea mai mare îngrijorare evenimentele care au loc în Turcia”. El a precizat că a vorbit cu omologul său de la Ankara, pentru a-i transmite „susţinerea completă a SUA faţă de Guvernul ales democratic, civil şi faţă de instituţiile democratice”. De asemenea, după ce Ankara l-a acuzat pe clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, că se află în spatele tentativei de lovitură de stat, Kerry a cerut Turciei să prezidete dovezi.
Citește și: Cine este Fethullah Gulen, cel acuzat că a pus la cale lovitura de stat din Turcia
NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut respectarea instituţiilor democratice şi a Constituţiei din Turcia. „Tocmai am discutat cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. Urmăresc îndeaproape şi cu îngrijorare evenimentele din Turcia. Îndemn la calm şi reţinere”, a subliniat Stoltenberg, precizând că Turcia este un aliat NATO valoros. Ulterior, el a afirmat că tot personalul şi unităţile militare aliate din Turcia sunt în siguranţă, precizând că informaţia i-a fost furnizată de comandantul suprem al Alianţei, generalul american Curtis Scapparrotti. În același timp, Stoltenberg a salutat „susţinerea puternică arătată de oameni şi de toate partidele politice faţă de democraţie şi de Guvernul ales democratic al Turciei”.
Germania
Cancelarul german Angela Merkel a condamnat „în modul cel mai ferm” tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, dar i-a cerut preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca puciştii să fie trataţi respectându-se regulile statului de drept.
„În numele întregului Guvern german, condamn în modul cel mai ferm tentativa de îndepărtare, prin violenţă, a autorităţilor alese”, a spus Merkel.
Tratamentul aplicat celor „responsabili pentru evenimentele tragice de noaptea trecută nu trebuie să fie decât în termenii regulilor statului de drept”, a continuat cancelarul german.
Rusia
Rusia s-a arătat „extrem de îngrijorată” de situația din Turcia, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a precizat că președintele Vladimir Putin este „informat constant” cu privire la evoluția situației. Totodată, el a adăugat că prioritatea este să se asigure siguranța cetățenilor ruși aflați în Turcia și ministerele ruse au primit instrucțiuni să îi ajute pe cetățenii ruși să se întoarcă acasă cu prima ocazie.
Uniunea Europeană
UE a cerut o “revenire rapidă la ordinea constituțională în Turcia”, în timp ce șefa diplomației europene Federica Mogherini a convocat o reuniune de urgență a responsabililor europeni prezenți la summitul Asia-Europa. “Continuăm să urmărim îndeaproape evoluțiile și să ne coordonăm cu cele 28 de state membre ale UE în fața tentativei de lovitură de stat care zguduie Turcia, ‘partener cheie al UE”, au declarat într-un comunicat comun Federica Mogherini, președintele Consiliului European Donald Tusk și cel al Comisie Europene, Jean-Claude Juncker.
Opoziția siriană
Opoziția siriană, aflată în exil în Turcia, a felicitat poporul turc pentru că a ieșit în stradă pentru a susține guvernul de la Ankara, dar și pentru a împiedica tentativa de lovitură de stat. Turcia este unul dintre principalii opozanți ai regimului lui Bashar Al-Assad, țara găzduind 2,7 milioane de refugiați sirieni. În primele ore de la începerea puciului, oamenii au sărbătorit pe străzile din capitala Siriei, Damasc, crezând că regimul Erdogan a fost răsturnat.
Qatar
Țara, care are relații strânse cu guvernul turc, a reacționat rapid și a condamnat tentativa de lovitură de stat. Doha a anunțat că susține toate măsurile legale pe care guvernul ales democratic le va lua pentru a menține securitatea și stabilitatea. Emirul Qatarului a vorbit cu președintele Recep Tayyip Erdogan la telefon și și-a exprimat susținerea. Relațiile dintre Qatar și Turcia au devenit tot mai strânse în ultimii ani, ambele țări având poziții similare privind susținerea pentru grupurile rebele siriene și Frăția Musulmană. Cele două țări au fost de acord privind construcția unei baze militare turce în Qatar.
Iran
Teheranul a afirmat că tentativa de lovitură de stat era “sortită eșecului”. Ministrul iranian de externe i-a lăudat, totodată, pe oamenii turci care au ieșit pe străzi pentru a-și apăra guvernul ales democratic. Șeful diplomației iraniene a mai afirmat că evenimentele din Turcia vecină arată “că nicio lovitură de stat nu are loc și este sortită eșecului în regiunea noastră”.
SUMARUL EVENIMENTELOR
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | MAE: Niciun român printre victime. 400 de români au cerut asistență
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Bulgaria a închis granița cu Turcia
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Celulă de criză la MAE pentru a acorda asistență românilor
- Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Erdogan, primul discurs: „Voi sta alături de poporul meu”
- LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA | Şeful Statului Major al Armatei din Turcia a fost luat ostatic
- Lovitură de stat în Turcia | Sfaturile MAE, pentru românii din Turcia
- LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA/ Primul ministru: ”Vom acționa cu forță împotriva forței! Vinovații vor fi pedepsiți!”
- Cine este Fethullah Gulen, cel acuzat că a pus la cale lovitura de stat din Turcia
- ANALIZĂ | Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Cum s-a ajuns în această situație?
- Imaginea-emblemă a loviturii de stat din Turcia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!