„Obiectivul escrocilor este de a convinge autorităţile publice să facă plăţi importante pentru a-şi asigura achiziţia, iar după aceea să dispară cu banii”, a relatat OLAF, care a amintit că stratageme similare s-au înregistrat şi anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, cu materiale de protecţie sau măşti, într-un moment în care era penurie.

Escrocii oferă ţărilor Uniunii Europene mari cantităţi din vaccinuri, despre care susţin că ar proveni de la laboratoare al căror produs a fost deja aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa cum este cazul vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

În general, este vorba despre companii „care până de curând nu aveau activitate” sau făceau afaceri cu mărfuri complet diferite, care nu aveau legătură cu vaccinurile, avertizează OLAF. În general, aceste companii îşi au sediul în ţări din afara Uniunii Europene, pentru ca trasabilitatea lor să fie mai greu de realizat, mai semnalează organismul antifraudă al UE.

27.000.000 de doze false, oferite Italiei

Pe 20 februarie, poliția italiană a anunțat că investighează un posibil caz de fraudă cu vaccinuri și tratamente anti-COVID, după ce guvernatorul regiunii Veneto a dezvăluit că intermediari anonimi i-au oferit 27 de milioane de doze de Pfizer, precum și seruri rusești și chinezești, în afara sistemului de achiziții al Uniunii Europene.

Iar pe 27 februarie, directoarea Europol, Catherine De Bolle, a tras un semnal de alarmă cu privire asupra pericolului apariției unor false vaccinuri îmopotriva COVID, chiar în ziua în care țările UE au început să imunizeze primele persoane cu serul celor de la Pfizer, relatează publicația Brusseles Times.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News