Vestea vine în momentul în care ministrul de interne britanic, Priti Patel, a anunțat că primul grup de solicitanți de azil care au intrat în Regatul Unit fără autorizație va fi deportat în Rwanda, pe 14 iunie.

Printre aceștia este și o femeie iraniană solicitantă de azil, care a încercat să se sinucidă și care a spus că a făcut asta crezând că urmează să fie transferată în Rwanda. A fost salvată, internată în spital și a supraviețuit.

Un alt solicitant de azil, din Yemen, în vârstă de 40 de ani, a realizat un videoclip adresat lui Boris Johnson și ministrului Priti Patel în care afirmă că, după ce a sosit în Marea Britanie pe 13 aprilie și a aflat despre planurile de deportare a Rwandei, nu i-a mai rămas altă opțiune în afară de sinucidere.

The Independent a relatat despre un alt caz al unui solicitant de azil afgan, în pregătire pentru a fi transferat în Rwanda, care a încercat să se sinucidă pentru a nu fi trimis acolo.

Autoritățile franceze investighează moartea recentă a unui tânăr solicitant de azil sudanez, la Calais, pe 11 mai. Prietenii acestuia le-au spus voluntarilor că tânărul voia a să-și ia viața după anunțul despre deportarea în Rwanda.

Clare Moseley, directorul executiv al organizației caritabile Care4Calais, a declarat că perspectiva de a fi trimis forțat în Rwanda este picătura care umple paharul pentru solicitanții de azil, și așa traumatizați.

Potrivit The Guaridan, numai anul trecut, 17.440 de solicitanți de azil au fost considerați vulnerabili și au fost trimiși în „centre de supraveghere”

Ministerul de Interne identifică 26 de vulnerabilități diferite care pot duce la o trimitere la un astfel de centru, inclusiv sinuciderea și autovătămarea, tortura, traficarea sau problemele de sănătate mintală.

Moseley a spus că ideea deportării în Rwanda este aceea de a descuraja solicitanții de azil.

Enver Solomon, directorul executiv al Consiliului pentru Refugiați, a cerut Ministerului de Interne să-și revizuiască planurile de deportare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News