Meleșcanu prezintă raportul privind desfășurarea alegerilor în diaspora.

„O altă cauză care a generat o serie de probleme a fost estimarea nerealistă de către anumite ambasade în legătură cu lista participanților pentru alegerile parlamentare și a doua, evident, identice de fapt pentru referendum.

Ambasadele sunt acele instituții care cunosc realitatea în ceea ce privește comunitățile de români, au acces la informații și MAE, din păcate, nu are niciun fel de date cu privire la comunitățile care doresc să aibă un acces mai larg”, a precizat Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe.

Teodor Meleșcanu a explicat că pe 8 februarie a transmis „o circulară la ambasade privind organizarea secţiilor de votare, ţinând cont de numărul românilor din ţările respective şi să obţină acordul autorităţilor locale privind deschiderea de secţii”.

„Cele mai mari probleme au fost în ţările în care există comunităţi mari de români: Marea Britanie, Spania, Italia, Franşa, Belgia, Germania, Olanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru”, a explicat Meleșcanu.

Referitor la problemele înregistrate la mai multe ambasade ale României din străinătate unde oamenii au stat cu orele la coadă pentru a vota pe 26 mai, Teodor Meleșcanu a menționat că a chemat la consultări mai multe ambasade unde votul s-a desfășurat cu dificultate.

„Vom discuta şi vom analiza cauzele şi responsabilităţile care revin fiecărui ambasador. Propunem un vot anticipat prelungit, care să permită celor din Diaspora să voteze cu mai multe zile înainte. E singura modalitate practică prin care s-ar elimina procesul birocratic greoi din Diaspora”, a afirmat ministrul de Externe.

Reacția acestuia vine după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia, iar premierul Viorica Dăncilă a spus că nu îl va demite, pentru că așteaptă rezultatul unei anchete.

Raportul privind alegerile europarlamentare 2019 este prezentat de ministrul Teodor Meleșcanu, după scandalul votului românilor din diaspora.

Zeci de mii de români aflați în străinătate au stat chiar și 12 ore la coadă în fața ambasadelor și consulatelor, pentru a vota la alegerile din 26 mai. Mii au rămas în fața ușilor închise, la închiderea urnelor, iar în unele cazuri poliția a intervenit pentru a-i evacua.

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat să-l demită pe Teodor Meleșcanu, spunând că așteaptă rezultatul unei anchete pentru a lua măsuri.

Sunt un om echilibrat şi corect şi care nu vrea să ia decizii pripite. Poziţia de premier presupune raţiune şi responsabilitate şi cred că toate deciziile trebuie să le luăm în urma acestei analize. Pe baza acestui raport voi lua măsuri, analizând cu atenţie ce s-a întâmplat”, a spus premierul, în deschiderea primei şedinţe de Guvern de după alegeri.

Viorica Dăncilă a admis totuşi că s-au făcut greşeli în timpul alegerilor, pentru care vor trebui găsiţi responsabilii.

Dacă au fost greşeli – şi cu siguranţă au fost greşeli –, cei care sunt responsabili trebuie să plătească, dar nu putem aplica sancţiuni fără o analiză temeinică” a spusViorica Dăncilă.

Analiza cerută de premier este făcută de Ministerul Afacerilor Externe şi de Ministerul Afacerilor Interne, instituţiile care ar urma să fie trase la răspundere dacă sunt identificate greşeli.


Citește și: Analist politic independent din Republica Moldova, pentru Libertatea: ”Furtul secolului a băgat dihonia în moldoveni”


 
 

Urmărește-ne pe Google News