Anterior, acesta a fost parlamentar ALDE, de unde a plecat după ce Călin Popescu Tăriceanu a decis să scoată partidul din alianţa cu PSD şi să iasă de la guvernare.
Însă traseul politic al lui Meleşcanu a început în 1996, în PDSR. În iunie 1997 a fondat partidul Alianța pentru România, iar în 2002, a ajuns în Partidul Naţional Liberal.
“Dincolo de obiectivele politice contextuale și de agenda publică imediată, consider că responsabilitatea esențială a unei persoane care exercită o funcție publică o reprezintă promovarea valorii umane ca esență a oricărui model social legitim. După o viață întreagă dedicată proiectelor social-liberale, asumarea identității umaniste este un pas firesc, care răspunde atât reperelor pe care le-am promovat întotdeauna – demnitate, echilibru, pragmatism – cât și așteptărilor concrete ale națiunii noastre. Românii își doresc un proiect politic nou, capabil să depășească vechile conflicte și inerții, să construiască trainic, nu să dărâme. Am încredere că umaniștii pot genera o astfel de schimbare și mă voi strădui să contribui cu întreaga mea experiență la succesul acestui proiect”, a transmis Meleșcanu, potrivit unui comunicat de presă al noii formaţiuni.
Prin înscrierea lui, Meleșcanu devine primul senator al Partidului Puterii Umaniste.
La începutul lunii aprilie, Meleșcanu anunța că demisionează din Forța Națională, partid în care intrase după plecare din ALDE.
Acesta declara că a plecat din partid ca să își dedice “toată energia și experiența poporului român”.
“Eu mi-am servit poporul, nu politicienii momentului”, scria atunci Teodor Meleșcanu pe Facebook.