În același timp, Teodor Meleșcanu spune că s-a ținut cont de rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, care prevede ca țările membre să aibă ambasadele în capitala recunoscută, Tel Aviv. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia prezentării bilanțului după șase luni de mandat,
Ministrul de Externe a mai anunțat că nouă șefi de stat vor veni în toamnă la București pentru a participa la summitul ”Celor Trei Mări”, o inițiativă regională de cooperare.
Șeful diplomației mai spune că, în premieră, va fi organizat și un forum de afaceri la care și-a anunțat prezența președintele Comisiei Europene și un director general din cadrul Băncii Mondiale. Nu a făcut referi legate de mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, una dintre temele controversate ale mandatului său și nici despre relațiile cu Federația Rusă.
”Ministrul Afacerilor Externe contribuie la pregătirea summitului ”Celor trei Mări”. România va organiza și un forum de afaceri, pe proiecte de interconectivitate între țările participante. Vor participa 9 președinți din cele 12 state participante. Președintele Comisiei Europene va fi prezent la București și un director general din partea Băncii Mondiale”, a spus Teodor Meleșcanu.
Ministrul de Externe și-a început discursul cu un mesaj despre coerență în politica externă. ”Este foarte important să avem o politică comună. Mă refer la toți actorii implicați, la Ministerul de Externe, Parlament, președinte, premier și Guvernul României”
La capitolul realizări, Teodor Meleșcanu a prezentat ultimul summit NATO ca pe un succes.
”Una dintre priorități a fost creșterea profilului României în cadrul NATO și al UE. În cadrul NATO a fost acceptată propunerea României de a găzdui un centru de comandă la nivel de corp de armată, a fost organizată pentru prima dată o sesiune specială dedicată Mării Negre, vom participa în Afganistan cu 950 de militari. Toate acestea au făcut ca profilul României să fie acela al unei țări care își respectă angajamentele”, a spus ministrul Afacerilor Externe.
Tot la capitolul realizări, a fost trecută și vizita la București a premierului Japoniei Shinzō Abe. Vă reamintim că oficialul nipon nu a găsit pe nimeni la Palatul Victoria, premierul de atunci, Mihai Tudose, fusese demis de către propriul partid.
Întrebat despre nerealizări, Teordor Meleșcanu a răspuns că ”mi-ar fi plăcut și mie să numesc niște ambadori, dar eu doar propun. Mi-ar fi plăcut să fac mai mult în zona asta”. El a făcut aluzie la președintele Klaus Iohannis care are ultimul cuvânt în legătură cu aceste numiri.
Citește și: