Teodor Meleșcanu a vorbit la telefon cu președintele Klaus Iohannis și i-a confirmat șefului statului că va veni marți la Palatul Cotroceni. După o oră, ministrul de Externe i-a transmis președintelui că va veni la Cotroceni, numai dacă șeful statului va vorbi în prealabil cu premierul Viorica Dăncilă, au declarat surse politice, pentru Libertatea.

Teodor Meleșcanu a fost chemat marți la Palatul Cotroceni, în scandalul mutării Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Premierul Viorica Dăncilă a reacționat și a spus că președintele trebuia să discute cu ea, înainte de a-l convoca pe ministrul de Externe.

“Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru, aşa este normal. Dânsul (n.r. – Klaus Iohannis) hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuie respectate de toată lumea”, a declarat Viorica Dăncilă după şedinţa BPN al PSD.

Iohannis a anunţat, sâmbătă, la Blaj, că îl va invita pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a-i explica poziţia adoptată de reprezentanţii României la discuţia de la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă al UE privind mutarea reprezentanţelor diplomatice în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Anterior, România a refuzat, alături de Cehia şi Ungaria, să sprijine o declaraţie comună a Uniunii Europene prin care era criticată acţiunea Statelor Unite de a-şi muta ambasada. Totodată, declaraţia enunţa mai multe principii ale UE, între care şi faptul că statele membre nu vor urma exemplul americanilor. Această decizie a fost urmată de o  reacție dură a președintelui Klaus Iohannis, care a criticat politica externă făcută ,,după ureche”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News