Pentru restul municipiilor, procentul este tot de 60%, în vreme ce pentru consiliile județene alocarea este de 15%.
Teodorovici a mai afirmat că din cele aproximativ 22 de miliarde de lei colectate din impozitul pe venit, Primăria Capitalei colectează circa o treime, respectiv aproximativ 7 miliarde de lei.
Firea a criticat dur bugetul pe 2019
Reamintim, Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, a criticat vehement proiectul de buget pe 2019, afirmând că acesta taie din sumele alocate investițiilor și serviciilor necesare cetățenilor.
Teodorovici a mai afirmat că prin legea bugetului pe 2019 se alocă 450 de lei de locuitor pentru fiecare județ și 15% din impozitul pe venit. La municipii se alocă 60%, cu un plafon minim de 6 milioane de lei.
În cazul comunelor, alocarea este de 1.000 de lei pe locuitor, cu un plafon minim de 2 milioane de lei.
Teodorovici a reamintit că autoritățile locale au avut anul trecut un excedent de 13 miliarde de lei, dar a menționat că ar fi dorit ca banii să fie investiți în economie.
„Ministerul Finanțelor va ține în frâu cheltuielile”
Teodorovici a mai arătat că va sancționa instituțiile care nu fac ceea ce promit la început de an.
„Ministerul de Finanțe va ține în frâu cheltuielile, vor fi amenzi pentru acei ordonatori de credite care nu respectă legea bugetului (…)
Discuțiile vor fi lunar, voi avea discuții cu Compania de Drumuri (CNAIR – n.r.), Căile Ferate (CFR – n.r.)… Lunar trebuie să ai câte o ședință de monitorizare, să știi blocajele, atât tehnice, cât și financiare. Vor fi măsuri foarte ferme împotriva celor care și-au asumat aceste lucruri și nu le fac”, a spus Teodorovici.
„E obligatoriu ca aparatul public să fie eficientizat, iar acesta să funcționeze în beneficiul cetățeanului român”, mai spune el.
Cum arată cifrele
Ministrul a precizat că bugetul pe anul 2019 ia în calcul un Produs Intern Brut (PIB) de 1.022,5 miliarde de lei, fiind pentru prima dată în istorie când se trece de pragul de o mie de miliarde.
Acesta mai estimează și un număr de 5,282 milioane de angajați, iar câștigul salarial brut mediu ar urma să fie 5.163 lei, adică 3.085 lei net.
Oficialul a mai arătat că bugetul de pensii va fi pe excedent, cu un procent de 0,22%, ca urmare a transferului de contribuții de la angajator la angajat.
În anii trecut, deficitul ajunge la 18 miliarde de lei, bani care erau completați de la bugetul de stat.
Fiscul, pus să strângă bani mai mulți
Guvernul mizează în acest an pe venituri totale de 342,7 miliarde de lei, iar Ministrul Finanțelor cere Fiscului să colecteze cel puțin 30% din PIB, chiar dacă bugetul este construit pe o colectare de 28%.
Cheltuielile cu asistența socială, care includ atât pensiile, cât și ajutoarele, vor fi cele mai mari, cu un total de 107,6 miliarde de lei în acest an. Salariile și sporurile bugetarilor vor contoriza și ele 102,5 miliarde de lei, în vreme ce cheltuielile cu bunuri și servicii sunt alocate 46,5 miliarde de lei.
Pentru investiții sunt alocate 49,65 miliarde de lei, iar proiectele cu finanțare europeană ajung la 38,1 miliarde.
Teodorovici a mai arătat cî Sănătatea va avea cu 6 miliarde de lei mai mult, Educația cu 9,8 miliarde, iar la investiții s-au alocat cu 15,4 miliarde peste nivelul din 2018. Din acestea, Transporturile au cu 6 miliarde de lei peste alocarea de anul trecut.